Tid til flere globale aktier

Dankerne køber dansk ved fire ud af fem aktiehandler. År 2011 er året, hvor danskerne med fordel kan gå efter at få flere globale aktier i deres portefølje. Flere af de udenlandske aktiemarkeder kan overraske positivt i år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktier fra USA, Sverige, Norge og Tyskland. Det er de suverænt mest populære, når danskerne skal investere deres opsparing i enkelt aktier uden for landets grænser. Men selv om danskerne har fået et mere globalt udsyn i deres investeringer, kan vi med fordel sætte endnu flere af vores penge i udenlandske aktier.

Sådan lyder det fra en række banker og fondsmæglere, som Berlingske Business har talt med. Udtalelserne kommer som en kommentar til, hvordan 2011 bliver som investeringsår for private. Den samlede melding lyder at for aktiernes vedkommende kan det blive et godt år på de fleste internationale markeder. Sandsynligheden for at eksempelvis det amerikanske eller japanske marked overrasker positivt er bestemt til stede, lyder det fra bankerne. Det kan danskerne benytte sig af til at få flere udenlandske aktier. Som det ser ud i dag er det fire ud af fem handler, der bliver lavet i danske aktier. Men derved påtager danskerne sig en større risiko end nødvendigt rent geografisk. »Det danske marked har klaret sig pænt det seneste år, men der vil være andre år, hvor der er bedre afkast uden for Danmark. Derfor er det vigtigt, at de private investorer kigger mod udlandet. Det kan være enten via enkelt aktier eller via investeringsforeninger, som har fokus på udlandet,« siger adm. direktør i Saxo-Etrade Bank Jens Høyer. Chefstrateg hos Danske Bank Anders Nellemose er meget enig. Han fremhæver, at det er meget naturligt, at danskerne i de fleste tilfælde køber dansk, når de anskaffer nye aktier.

»Når man køber aktier, skal man helst vælge nogle, som man kender. Der skal være et lighedstegn mellem investering og indsigt. På det område er der et perfekt match mellem danske investorer og danske aktier. Men når der er en overflod af hjemlig aktier i danskernes portefølje indikerer det, at private ikke spreder deres investeringer nok,« siger Anders Nellemose.

»Danskerne bliver derved meget afhængige af, hvordan det går med den danske økonomi og det danske aktiemarked. Og det danske aktiemarked er koncentreret på kun tre sektorer i form af finans, medicinal og shipping,« siger Anders Nellemose.

Pas på med prisen

En helt frisk opgørelse fra Saxo-Etrade viser, at i fjerde kvartal sidste år blev 83 procent af danskernes aktiehandler foretaget i danske aktier. Ti procent af handlerne blev lavet i amerikanske aktier, som er nummer to på listen. Mens svenske og norske aktier hver især udgjorde omkring tre procent af handlerne.

Direktør i Formuepleje a/s Søren S. Astrup mener også, at det kan være en god ide for de private at gå efter flere udenlandske aktier i år. Men i lighed med bankerne understreger han, at der er nogle forhold, man lige skal være opmærksom på, inden man kaster sig ud i de store eventyr. Først og fremmest det normalt dyrere at købe og sælge udenlandske aktier. Hertil kommer, at man løber en risiko med valutaen.

»En Apple-aktie købt på kurs 330 som stiger til 380 har givet cirka 15 procent i afkast. Vel at mærke i dollars. Falder den amerikanske valuta med eksempelvis fem procent i perioden, bliver afkastet reduceret tilsvarende. Og omvendt hvis dollaren stiger,« siger Søren Astrup.