Dine aktier bliver købt og solgt af computere

Handlen på Københavns Fondsbørs bliver overtaget af maskiner.

Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag 26. oktober 2010 fra kl. 10.22 til 10.25 stoppede al handel med Vestas-aktien på Københavns Fondsbørs. Nødbremsen blev trukket, da der gik en alarm om, at computere i selvsving var ved at handle aktien ned til ingenting, skriver Politiken. Det viste sig at være falsk alarm, men risikoen er blodig alvor.

I 2007 stod computere for små fem procent af handlen med aktier i Danmark. I dag er andelen næsten femdoblet til 22 procent, skriver Politiken. Dermed er Danmark et af de lande i verden, hvor udviklingen er gået hurtigst de seneste år. Om få år vil halvdelen af alle danske handler med aktier være foretaget af maskiner, forudser Københavns Fondsbørs' direktør Bjørn Sibbern.

»De seneste 6-18 måneder er der sket den største revolution i nyere tid inden for aktiehandel. Computerhandlen er en større omvæltning, end da vi flyttede handlen fra gulvet på Fondsbørsen til vores egne kontorer,« siger Erik Schødt, aktiechef i SEB Enskilda, til Politiken. Her har man på blot et år skiftet 50 procent af handlerne fra mennesker til computere.

Fordelene er mange, hvis aktierne i ens opsparing bliver handlet af en maskine.

»Vi er begyndt at bruge computere i stedet for mennesker til nogle opgaver, fordi det for det første bliver mere nøjagtigt. For det andet er det meget mere ressourcekrævende at have et menneske til at følge et marked. Og for det tredje kan computeren reagere langt hurtigere«, siger Erik Schødt til Politiken.

Bagsiden af computernes indtog er imidlertid, at markedet kan kollapse, hvis computerne går i selvsving og handler aktier ned til ingenting, fortæller professor Peter Norman Sørensen fra Københavns Universitet. Det skete i USA i maj og er årsag til, at man nu har indført computere, der skal overvåge andre computere, skriver Politiken.