Svagt aktieår kan blive afløst af stærkt 2017

Der er marginale fald på de europæiske børser mandag eftermiddag, og det er et billede på den sivende tendens, som markedet har haft i løbet af det seneste år.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det brede Stoxx 600-indeks falder mandag eftermiddag med 0,1 pct. til indeks 359,62 og er dermed nede med knap 2 pct. for året.

Bag sig har investorerne en dugfrisk udgave af det tyske erhvervsindeks Ifo, der i december er steget til det højeste niveau i tre år, og det kan være en indikation på, at 2017 bliver et markant bedre år end 2016, lyder vurderingen fra pensionskassen PFA.

»Det er et godt varsel for europæisk økonomi, der kommer ind i 2017 med et noget bedre udgangspunkt, end da vi gik ind i 2016. Sidste år var olieprisen lav, og nøgletallene var svagere end nu. Den type af bekymringer ser vi ikke nu, så den europæiske økonomi er i rimelig fin form nu,« siger chefstrateg Henrik Henriksen.Han peger også på, at Den Europæiske Centralbank det næste år vil have en lempelig pengepolitik, hvilket sammen med en styrket dollar - der hjælper eksportvirksomheder - kan give medvind til aktierne i Europa.

»Det bør være en god cocktail for europæiske aktier i 2017 - især i første halvår. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis de skal op med 10-15 pct. i løbet af næste år,« siger Henrik Henriksen.

Et af usikkerhedsmomenterne næste år er det franske præsidentvalg i foråret. Her vil et valg af den nationalistiske og EU-kritiske Marine le Pen kunne afføde negative reaktioner på aktiemarkedet, vurderer han.

DANONÉ UNDER PRES

På mandagens aktiemarked er der blandt de europæiske selskaber pres på franske Danoné, efter at yoghurtproducenten har nedjusteret forventningerne til årets resultat. Selskabet venter nu en lavere vækst end de 3-5 pct., som tidligere var ventet. Aktien falder 2,5 pct.
I Norge er der fremgang til de fleste aktier, efter at Kina og Norge er blevet gode venner igen efter seks år uden politisk kontakt.

De to lande endte i konflikt i 2010 på grund af tildelingen af Nobels fredspris, da kineserne blev rasende over, at Nobelkomitéen tildelte fredsprisen til den kinesiske forfatter og systemkritiker Liu Xiaobo.Norges udenrigsminister, Børge Brende, bekræfter ifølge nyhedsbureauet NTB, at man igen vil tage fat på drøftelser om en frihandelsaftale med Kina.

På aktiemarkedet giver den melding blandt andet medvind til fiskeselskaberne Marine Harvest og Lerøy Seafood, der stiger henholdsvis 2,6 pct. og 1,5 pct.