ECB afviser fristforlængelse til verdens ældste bank

Den Europæiske Centralbank, ECB, har afvist at forlænge fristen for den italienske bank Banca Monte dei Paschi di Siena til at få samlet 5 mia. euro i ny kapital ved en kapitalforhøjelse. Den italienske bank bad om en forlængelse til 20. januar.

Den manglende forlængelse betyder, at det nu haster med at få kastet en redningskrans ud til den kriseramte bank, der senest til nytår vil blive erklæret konkurs, vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: RALPH ORLOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den manglende forlængelse betyder, at det nu haster med at få kastet en redningskrans ud til den kriseramte bank, der senest til nytår vil blive erklæret konkurs, vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

Han venter dog, at den italienske regering måske i samarbejde med EU i løbet af få dage vil hjælpe med at spytte penge i kassen, så Monte dei Paschi undgår at køre ud over afgrunden.

Hjælpen fra regeringen er bydende nødvendig for at undgå en ukontrolleret konkurs i banken, der er verdens ældste og blandt de største i Italien.

»En konkurs vil kunne ryste investorernes og bankkundernes tillid til hele det italienske banksystem og kan starte en finansiel krise i Italien, som i yderste konsekvens kan puste til gældskrisen og dermed igen stille spørgsmålstegn ved euroens overlevelse,« vurderer Jacob Graven.

En af de store udfordringer ved en redning er, at EU's nye regler kræver, at private investorer skal tage tab, før staten må skyde penge i en kriseramt bank.

»Det vil den italienske regering ikke acceptere, da mange almindelige italienere så vil tabe en stor del af deres opsparing, som er investeret i banken,« skriver han.

Det har hidtil forhindret den italienske regering i at redde Banca Monte dei Paschi di Siena med penge fra statskassen.

»Men nu hvor afgrunden er rykket helt tæt på, er der intet andet valg end at kaste en redningskrans ud til den kriseramte bank - hvor nødig man end vil,« venter han.