SAS lancerer nyt spareprogram og fyrer op til 1500

De nye sparetiltag kommer til at koste 1000-1500 yderligere fyringer, oplyser SAS.

SAS lancerer i forbindelse med halvårsregnskabet et nyt spareprogram på 2 mia. skr. som kommer oveni i Core SAS, der var på 4 mia. skr., men som samtidig øges med 0,5 mia,. skr. til 4,5 mia. skr.

Core SAS medfører i forvejen en medarbejderreduktion på 3000 ansatte og af dem er 1227 ude af selskabet med udgangen af Q2.

- Tiltagene under Core SAS er foran planen, og de genererer en betydelig indtjeningseffekt. På trods af dette fremskridt er yderligere tiltag nødvendige for at håndtere denne unikt hårde konkurrence, der præger nutidens meget udfordrende marked. Derfor er det essentielt, at vi nu helt lukker SAS' omkostningsgab til vores konkurrenter. Det er et spørgsmål om at konkurrere på lige vilkår og, i sidste ende, om SAS' overlevelse, siger koncernchef Mats Jansson i en meddelelse.

Og det er især på personalet, at omkostningerne skal reduceres. Løn, pension og diæter for kabinepersonalet står for skud, og ledelsen vil kræve en løn- og pensionsnedgang på 10-20 pct., oplyser SAS.

SAS har implementeret besparelser for 2129 mio. skr. i forbindelse med Core SAS svarende til 47 pct. af de samlede mål, fremgår det af regnskabet. Core SAS besparelserne bliver øget med 500 mio. skr., og omkostningerne til restrukturering er blevet øget med 800 mio. skr. til 1,7 mia. skr. I andet kvartal i år er der afholdt omstruktureringsomkostninger på 1027 mia. skr.

- Det skyldes primært at fly tages hurtigere ud af drift end tidligere ventet, en højere andel af førtidspensioneringerne af piloter end tidligere ventet samt tilbageleveirng af leasede fly ligeledes tidligere end ventet, forklarer SAS.

Resultateffekten af Core SAS i andet kvartal i år er akkumuleret 721 mio. skr. og medfører en reduktion af flyflåden med 21 fly.(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )