Sådan fedes sparegrisen op

Aktiekurserne presses ned som aldrig før. Mange ser hvileløst på og spørger sig selv: »Hvad skal jeg gøre med mine penge?« Læs eksperternes anbefalinger til de forsigtige, vilde og almindelige investorer her.

Eksperter i økonomi giver råd til tre forskellige investor-typer om, hvordan sparegrisen bedst fyldes op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsigtige Frank
Forsigtige Frank, der er meget bange for at tabe penge, som er meget lidt risikovillig og en yderst konservativ investor, bør holde sig langt væk fra alt, der bare dufter en smule af aktier eller virksomhedsobligationer. Det mest oplagte er at købe stats- og realkreditobligationer med kort løbetid – eventuel med udløb i 2011. Eller sætte pengene på en højrentekonto i en bank.
»Hvis han har lyst til lidt risiko, kan han krydre investeringen med et par lange obligationer,« lyder rådet fra direktør i Økonomiråd, Rune Wagenitz Sørensen.
Også Forbrugerrådet mener, det hele handler mest om obligationer for den forsigtige investor. Enten lange 30-årige obligationer, der giver lidt højere rente, eller de korte et til treårige obligationer, som giver høj sikkerhed.
»Der er med mellemrum også gode tilbud hos bankernes højrentekonti. Men normalt er bank-indskud ikke fordelagtigt som investering, fordi renten er for lav, og fordi obligationsafkast er delvis skattefrit,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum.
Han er også fortaler for, at den forsigtige investor høvler af på enhver form for gæld. Start med det sted, hvor renten er højst.
»Det er en kedelig, men uhyre sikker måde at anvende sine penge. Samtidig er afkastet ikke så ringe endda. Det gælder endnu mere fremover, når værdien af rentefradraget sættes ned. Har man et ønske om at have pengene til rådighed, hvis et eller andet sker, kan man enten til den tid tage et tillægslån i boligen, eller man kan fra starten lave lånet som et prioritetslån, altså som en kassekredit i boligen,« siger Carsten Holdum.
Næste side: Neutrale Nanna

Neutrale Nanna
Neutrale Nanne og andre private investorer med hang til lidt risiko, uden det bliver alt for vildt, bør investere langt de fleste penge i stats- og realkreditobligationer.
»Man bør nøjes med at placere omkring en femtedel af formuen i aktier eller virksomhedsobligationer,« siger Rune Wagenitz Sørensen, direktør i Økonomiråd, der rådgiver private om investeringer.
Også Forbrugerrådet mener, den risikoneutrale kan tillade sig at bevæge sig ud på aktiemarkedet.
»Mange kan med fordel tage udgangspunkt i, hvordan pensionsbranchen investerer. Den sætter typisk 30 procent i aktier, 50 procent i obligationer og 20 procent i noget andet – eventuelt fast ejendom,« siger Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet.
Men selv om man kopierer pensionsselskabernes strategi, behøver man ikke betale dem for at gøre det.
»Der er mange penge at spare ved at investere sine penge selv og købe alle værdipapirer direkte i netbanken. Ca. 10.000 kroner om året. Men det kræver lidt arbejde – og her er det vigtigste, at man husker at købe mange forskellige aktier, en tommelfingerregel siger 10 til 20 forskellige,« siger Holdum.
Den risikoneutrale kan med fordel investere nogle af pengene i kortløbende obligationer med en lav pålydende rente på typisk to procent. Det giver et lavt og sikkert afkast. Samtidig ved investoren, hvornår pengene igen kan bruges.
»Erfaringen viser, at vi hele tiden får nye spændende planer. Derfor er det en fordel, at man kan sælge uden stor risiko og uden store tab,« siger Carsten Holdum.
Som det er tilfældet med Forsigtige Frank og Risikovillige Rasmus, kan en del af pengene med fordel også bruges til at høvle af på gæld – herunder boliggæld.
Næste side: Risikovillige Rasmus

 
Risikovillige Rasmus
Risikovillige Rasmus, som ikke skal bruge penge her og nu, kaster som ofte hele sparegrisens indhold ind på aktiemarkedet. »Unge mænd, der har penge, er sikkert fristet til at købe en masse aktier, som ser ganske billige ud lige nu. I hvert fald meget billigere end for et år siden. Det er imidlertid ikke blot risikabelt at købe aktier, det er ekstra risikabelt at købe aktier på et bestemt tidspunkt. Man vil få meget bedre risikospredning ved at købe sine aktier drypvis over et livsforløb. Så undgår man at købe stort op på en bakketop, hvorfra det kun kan gå nedad,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum.
Derfor anbefaler han alle danskere at lade være med at købe for meget af det samme et enkelt år.
»Selv om man er til risiko, kan man sagtens overveje også at investere i obligationer – særligt realkreditobligationer med lav kuponrente. De er skattemæssigt fordelagtige for privatpersoner, fordi omkring halvdelen af afkastet er skattefrit,« siger Holdum.
Direktør i Økonomiråd, Rune Wagenitz Sørensen, siger, at den meget risikovillige dansker godt kan overveje at placere hele formuen i aktier og virksomhedsobligationer: »Men man skal være helt på det rene med, at man risikerer at tabe mere eller mindre det hele.«
Også den risikovillige bør overveje at høvle af på boliggælden:
»Det er en ret sikker måde at bruge sine penge på, og afkastet skal man ikke kimse ad,« siger Holdum.

Læs også: 10 råd til bedre opsparing