Rød europæisk aktiestart på julemåneden

De danske aktier fik sig lige netop slæbt til endnu en lukkerekord målt på C20 Cap-indekset, men så godt gik det ikke for de fleste andre toneangivende indeks i Europa.

Aktierne faldt over en bred kam under en omsætning, der var et pænt stykke under det glidende gennemsnit. FTSE 100-indekset i London faldt med 0,8 pct., CAC 40 i Paris dykkede med 0,2 pct., mens det tyske DAX-indeks faldt med 0,04 pct.

Sidstnævnte var hjulpet af en positiv opgørelse af PMI-indekset for fremstillingssektoren i november, der uventet endte på 52,7 mod ventet 52,5 blandt økonomerne ifølge Bloomberg News. Senere på dagen dæmpede en positiv opgørelse over det amerikanske ISM-indeks desuden faldene en smule.

Til gengæld skuffede PMI-opgørelsen fra Spanien efter at have udviklet sig positivt de foregående måneder. Det ramte det IBEX-indekset, der faldt med 0,9 pct.

På aktiesiden stod tyske Thyssenkrupp for det næststørste udsving i Stoxx 600-indekset. Desværre for stålproducenten var det med negativt fortegn. Selskabet forsøger at øge sin kapital gennem et frasalg af sin amerikanske stålfabrik til Arcelormittal og Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation for 1,55 mia. dollar - eller 8,5 mia. kr.

Thyssenkrupp-aktien faldt med 8,5 pct. til 17,64 euro, mens Arcelormittal steg med 1,3 pct.

I Frankrig steg netværksselskabet Alcatel-Lucent for ottende dag i træk, efter at investorerne i højere og højere grad er begyndt at tro på et reelt turnaround. Mandag blev stigningen på 4,5 pct. - nok til en topplacering i Stoxx 600-indekset.

Ifølge den tyske finansavis Handelsblatt vil Deutsche Telekom skære op mod 6000 arbejdspladser væk i et forsøg på at løfte selskabets indtjeningsevne. Ifølge Bloomberg News bliver besparelserne præsenteret ved et bestyrelsesmøde den 12. december. Deutsche Telekom faldt med 0,6 pct.