Rift om nyt superlån til 0,99 pct. i rente

Kunderne står i kø for at få fingrene i børsmægleren Nordnets nye såkaldte 'superlån' til bare 0,99 pct. i rente. Uafhængig privatøkonom ser det som et godt supplement til banklån og realkredit - men understreger, at der ikke findes roser uden torne.

Lån til en ny bil eller drømmerejsen til Bali med sikkerhed i dine aktier og slip med 0,99 pct. i rente. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drømmer du om en ny bil eller en eksotisk jordomrejse for hele familien, kan du nu låne 200.000 kr. i et år for under 2.000 kr., hvis du har et aktiedepot hos Nordnet.

For godt en måned siden lancerede onlinebørsmægleren en ny type aktiekredit, hvor man ved at stille sikkerhed i sin portefølje kan låne penge til 0,99 pct. i rente. Og interessen er stor blandt såvel eksisterende som potentielle kunder. Omkring 1.000 kunder har allerede ansøgt om 'superlånet', som det hedder.

Det fortæller Max Gandrup, landechef i Nordnet, der ikke er en traditionel bank, men en internetbaseret handelsplatform for værdipapirer.

»Det er en proces, så en del ansøgninger ligger stadig i kø. Lånet har endnu ikke været så længe på markedet, så i første omgang er det mest vores eksisterende kunder, der har hjemtaget det. Men vi oplever også  stor interesse fra nye potentielle kunder - frem for alt de mere formuende investorer,« siger han.

En billig lånemulighed

Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin, der er direktør i Finanshuset i Fredensborg, beskriver i sit seneste nyhedsbrev lånet som en gunstig mulighed, hvis man ejer aktier og har et moderat lånebehov.

»Kreditten kan være et rigtig godt supplement, hvis dit lånebehov er midlertidigt, eller du forventer, at din gæld ikke stiger meget i årene fremover, og hvis du allerede har en kredit med en højere rente,« skriver han i Finansnyt.

Falder dine aktier i værdi, kan du til gengæld få problemer, advarer Kim Valentin. Du risikerer nemlig at skulle  betale en højere rente på din kredit, eller at du eventuelt bliver nødt til at frasælge aktier for at nedbringe gælden.

»En aktiekredit er således en meget billig lånemulighed, men der er heller ikke i dette tilfælde nogen roser helt uden torne,« skriver han.

Lav risiko giver lav rente

Det har hele tiden været muligt at låne penge i Nordnet gennem en aktiekredit, men til renter på fire til syv pct. Det nye er derfor, at man kan belåne sin portefølje med mellem 40 og 85 pct. til meget attraktive renter. For at opnå den laveste rente på 0,99 pct. kan man dog højest låne op til 40 pct.

Det skyldes, at renten afhænger af risikoen. Har man en aktie i porteføljen, der fylder over 25 pct., bliver renten 1,99 pct., da risikoen er større.

»Med superlånet vil vi gerne nå ud til en ny gruppe af investorer. Vi vil forsøge at få dansekernes øjne op for, at har man værdipapirer, så kan man faktisk låne til forbrug til en meget lav rente. Og 0,99 pct. er der mig bekendt ingen andre, der udbyder forbrugslån til,« siger Max Gandrup.

Der er ingen etableringsomkostninger, så man betaler udelukkende renter. Ved et lån på 100.000 kr., der tilbagebetales efter et år, bliver de samlede renteudgifter altså 995 kr. Det er muligt at låne med sikkerhed i frie midler og virksomhedsmidler, men ikke med sikkerhed i pensionsmidler.

Vil låne en milliard ud

»Vi har sat 1 mia. kr. af, som vi vil låne ud til den her meget lave rente. Vi gør det, fordi vi har et meget stort overskud i indlån, som vi gerne vil sætte i arbejde. Samtidig ser vi det som en mulighed for at tilføre nye kunder til Nordnet,« siger landechefen.

Under krisen har mange purret penge sammen i banken, selvom man stort set ikke får noget i rente. Men de store stigninger på aktiemarkedet har efterhånden fået flere til at søge den vej for at få forrentet formuen.

»Jeg har ingen forventning om, at folk begynder at investere i aktier alene på grund af lånet. Men man kunne godt forestille sig, at det gør det mere tillokkende at placere nogle penge i aktier, hvis man ved, at man altid kan tage et lån i stedet for at skulle sælge, hvis man pludselig har behov for pengene,« siger Max Gandrup.

Kan blive dyrt

Så længe man har værdipapirer i Nordnet, er der ingen tidsbegrænsning på lånet. Dog skal man huske, at pengene på et tidspunkt skal betales tilbage. Og som både Kim Valentin og Max Gandrup påpgere, kan det blive dyrt, hvis værdipapirerne er faldet i værdi, og man bliver nødt til at sælge med tab.

»Hvis man vil bruge pengene til at geare sine investeringer, skal man overveje de risici, der altid er - og om man tror, at aktiemarkedet vil give højere afkast end den rente, man betaler. Men man øger sin risiko, og det skal man være opmærksom på,« siger Nordnet-chefen.

Men hvordan kan man være sikker på, at Nordnet ikke pludselig hæver renten på det nye lån?

»Vores lån følger Nationalbankens renteniveau. Begynder det at blive højt igen, vil vores lån også følge med op. Men vi har absolut ingen planer om at gå ud og ændre renten om et halvt år. Jeg tror også, at ville få betydelige konsekvenser for vores omdømme, hvis vi gjorde" siger Max Gandrup.