Rederi-aktier i høj søgang

A.P. Møller - Mærsk har været dyr for nogle deltagere i aktiespillet, men kommende rederi­regnskaber kan rykke rundt på kampen om førstepladsen i Alm. Brand Bank og Berlingske Tidendes aktiespil 2010.

Rederiaktierne kan ikke skæres over én kam. Det anbefales deltagerne i aktiespillet at holde øje med rederierne Norden og Torm, der begge kommer med regnskab i den kommende uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AKTIESPILLET 2010 har budt på solide kursstigninger for samtlige af landets største rederier. Men så kom Mærsk med rekordsvagt regnskab i torsdags. Det gør dog ikke nødvendigvis rederiaktierne mindre interessante for aktiespillerne.

Succes i Alm. Brand Banks og Berlingske Tidendes aktiespil handler ikke så meget om at finde vinderne på den lange bane, men i høj grad om at købe aktier, der bevæger sig på den korte horisont.

Derfor kan aktiespillerne med fordel holde øje med finanskalenderen på aktiespillets hjemmeside, der kan findes under menupunktet »værd at vide«. For regnskabssæsonen er stadig i fuld gang for de børsnoterede selskaber, og det kan give store udsving. Lige fra A.P. Møller - Mærsk, der faldt op til 6,7 pct. på et skuffende regnskab, til bryggerigruppen Royal Unibrew, der fredag steg med op til 12,1 pct., hvilket virkelig kan gøre en forskel i kampen om at kunne sætte sig i førstepræmien, en Mitsu­bishi Lancer SportBack 1,8 til 285.000 kr.

Fokus på rederierne

Blandt de aktier, der kan være værd at se nærmere på, er Dampskibsselskabet Norden, der kommer med regnskab på tirsdag, og Dampskibsselskabet Torm, der kommer med regnskab på fredag.

Ganske vist skuffede A.P. Møller - Mærsk i torsdags, men aktieeksperterne fra Alm. Brand Markets gør opmærksom på, at rederierne ikke kan skæres over én kam. F.eks. har Maersk Line været hårdt ramt af overkapacitet på containerfart, mens D/S Norden er aktive på tørlastmarkedet, som på det seneste er kommet stærkt igen oven på dramatiske fald. De bedre udsigter betyder, at D/S Norden i år er steget med over 20 pct., og hvis selskabet formår at overraske positivt på tirsdag, kan der være mere i posen.

»Det bliver spændende at følge regnskabet fra D/S Norden, der på grund af den sidste tids kursstigning helst skal følge op med stærkere udmeldinger om fremtiden,« siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets, der også har nogle tips til aktiespillerne om, hvad de skal holde øje med.

»To faktorer er værd at følge udviklingen på: Meldinger om Kinas efterspørgsel efter kul og jermalm samt udviklingen på udbudssiden. Det er vigtigt at følge med i udbuddet af nye skibe, for på grund af kreditkrisen er mange af ordrerne på nye skibe blevet annulleret, hvilket hjælper med at holde raterne oppe.«

D/S Torm, der mest fragter kemiske- og olieprodukter, har også klaret sig pænt med kursstigninger på knap 19 procent i år.

»Efter en periode med stærke stigninger i raterne på produkttankmarkedet er raterne igen begyndt at falde, og med enden på den kolde vinter, der har betydet øget efterspørgsel efter fyringsolie, så er den effekt ved at være væk. Derfor er Torms meldinger om fremtiden en væsentligt faktor at følge. På grund af de stigende tankrater forventer man, at Torm i fjerde kvartal igen vil begynde at tjene penge, og resultatet skal derfor helst følge op på disse forventninger,« siger Alm. Brands Michael Friis Jørgensen om Torm-aktien.