Råvarer: Olie starter ugen med prisfald

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliemarkedet er vendt efter sidste uges niveau på langt over 50 dollar per tønde.

De høje priser ventes nu at få skifer-producenterne tilbage på banen, mens Iran ventes at skrue op for produktionen for at profitere af de høje priser.

- Med olie over 50 dollar per tønde, er der en dybt rodfæstet tro på, at de amerikanske skifer-producenter vil returnere til markedet. Den sidste stigning i antallet af rigge betyder, at USAs produktion kan stige i sidste halvdel af 2016, og det skaber en sur mentalitet i markedet, vurderer cheføkonom Takayuki Nogami fra Japan Oil, Gas og Metals National Corp. i Tokyo over for Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 50,00 dollar mod 51,00 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI -olie handles samtidig i 48,50 dollar mod 49,65 dollar fredag eftermiddag.

GULD

På guldmarkedet er investorernes efterspørgsel efter de ædle metaller stigende efter fortsat udsigt til et meget tæt løb mellem tilhængere og modstandere af britisk medlemsskab af EU.

- Vi ser stigende bekymringer om den forestående afstemning om Storbritanniens medlemskab af EU i investorernes bevidsthed, så det peger i retning af en test af 1300 dollar. Reducerede udsigterne til en renteforhøjelse (i USA, red.) skaber også et miljø for prisstigninger, siger analytiker David Lennox fra Fat Prophets i Sydney til Bloomberg News.

Markedsdeltagerne har samtidig blikket rettet mod det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, der indledes tirsdag. Udfaldet og dermed eventuelle ændringer i renten annonceres dagen efter.

Mandag morgen koster en ounce guld 1275 dollar mod 1276 dollar fredag eftermiddag.

KOBBER

På kobbermarkedet er der prisstigninger efter at friske data fra de kinesiske myndigheder har vist, at den økonomiske aktivitet er ved at stabilisere sig. Dagens data for industriproduktion og detailsalg i maj lå tæt på det ventede og i lige linje med vækstbillede måneden før.

Et ton kobber koster mandag morgen 4532 dollar mod 4486 dollar fredag eftermiddag.

/ritzau/FINANS