Indiske bilkøb kan holde olieprisen oppe

Den seneste stigning i olieprisen får nu hjælp fra en lidt uventet kant; en stigende efterspørgsel fra asiatiske økonomier.

Foto: © Gustau Nacarino / Reuters

Særligt det befolkningsrige Indien har fået gang i efterspørgslen, hvilket kan være med til at gøre en oliepris over 50 dollar per tønde mere stabil.

Det skriver Wall Street Journal.

Stigningen i efterspørgslen fra vækstøkonomier i Asien er med til at gøre op for den lave vækst i udviklede økonomier og giver samtidig mere potens til de nylige tiltag for en mindre olieproduktion, der kan fastholde en pris over 50 dollar per tønde.

Indien fører an i efterspørgslen og brugte, ifølge det Internationale Energiagentur, 4,35 mio. tønder olie om dagen i årets første tre måneder, hvilket er rekord for landet og 10 pct. højere end i fjor.

- Den store nyhed i efterspørgslen er vækst i Indien, der nu konkurrerer med den kinesiske. Indien kan virkelig ses som vækstmarkedet for olie, siger Daniel Yergin, næstformand for konsulenthuset IHS, til Wall Street Journal.

Meget af olien går til de mere end 24 mio. biler, der sidste år blev produceret i Indien, og regeringen opfordrer da også til øget bilkørslen med etableringen af mere end 30 kilometer ny vej om dagen.

Prisen på den amerikanske referenceolie WTI ligger tirsdag morgen klokken 9 på 49,68 dollar per tønde.