Råvarer: Investorer afventer brexit-afstemning

Investorerne har trukket sig ud på sidelinjen på guldmarkedet, hvor udfaldet af dagens britiske afstemning om fortsat medlemskab af EU nu afventes.

Afstemningen vil stå som den absolut største enkeltfaktor i prisdannelsen de kommende dage.
Læs mere
Fold sammen

Afstemningen vil stå som den absolut største enkeltfaktor i prisdannelsen de kommende dage, da guld har været brugt som sikker havn til placering af overskudslikviditet fra afviklede risikobetonede aktiver op til den i sig selv stærkt uforudsigelige afstemning og EU-tilknytningen.

»Nu sidder alle helt ude på kanten af stolen. En sejr til "forbliv" vil give et klart kendt scenarie. Hvis vi får et exit, kommer en periode med volatilitet, mens investorerne forsøger at finde ud af, hvad det rent faktisk betyder,« siger økonom Justin Smirk far Westpac Banking Corp. i Sydney til Bloomberg News.

Onsdag fik en del investorer travlt med at dække sig ind efter en overraskende indsnævring af forspringet til EU-tilhængerne i de britiske meningsmålinger op til torsdagens EU-afstemning. Den seneste britiske meningsmåling viste et stærkt indsnævret forspring på blot 1 pct.point til tilhængerne af britisk EU-medlemskab.

En ounce guld koster torsdag morgen 1266 dollar mod 1265 dollar onsdag eftermiddag.

SIDELÆNS OLIEHANDEL

Oliemarkedet handler sidelæns efter et prisdyk i kølvandet af et overraskende lavt lagertræk i USA i sidste uge. Inden da var der indikationer om en lavere produktion i USA fra branchestatistik.

»Det amerikanske produktionsfald er positivt og vil hjælpe med til at begrænse de nedadgående korrektioner og samtidig støtte olieprisen. De høje lagre kommer samtidig til at lægge loft over størrelsen af enhver prisstigning,« siger chefanalytiker Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

De amerikanske olielagre faldt samtidig mindre end ventet i den forgangne uge i, viste en opgørelse fra onsdag eftermiddag. Råolielagrene faldt 0,9 mio. tønder, hvor økonomerne havde ventet et fald på 1,3 mio. tønder.

Benzinlagrene steg til gengæld 0,6 mio. tønder mod et ventet fald på 0,7 mio. tønder, mens lagrene af destillater steg 0,2 mio. tønder mod et ventet løft på 0,5 mio. tønder.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 50,30 dollar mod 50,20 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 49,60 dollar mod 49,40 dollar onsdag eftermiddag.

HØJE KOBBERPRISER HOLDER FORTSAT

På industrimetal-markedet holder de seneste dages prisstigninger på kobber.

»Bekymringer om brexit og omkring Federal Reserves renteforhøjelser er aftaget, og som et resultat, ser vi stigninger i de industrielle råvarer. Oveni har vi set en nylig dollarsvækkelse som øger stigningen i de industrielle råvarer som kobber,« noterer metalchefhandler David Meger fra High Ridge Futures i Chicago til Bloomberg News.

Et ton kobber koster torsdag morgen 4699 dollar mod 4704 dollar onsdag eftermiddag.