De to scenarier: Økonomien efter gyserafstemningen

Slutter 45 års ægteskab mellem England og Europa i morgen? Det britiske valg kan ende i en grim skilsmisse med uforudsigelige økonomiske konsekvenser.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER

Scenarie 1:

Et skub i den rigtige retning

Så kan vi ånde lettet op. Briterne bliver i EU, og toget kører videre som hidtil. Der kan falde ro over aktiemarkederne, og der forestår ingen svære forhandlinger om briternes fremtidige tilknytning til EU.

Den senere tids usikkerhed vil blive fjernet, og i det omfang, virksomhederne har udskudt deres investeringer, kan de igen blive sat i gang. Nye investeringer vil sætte mere gang i den britiske økonomi, og det kan få en afsmittende virkning på både den danske og europæiske økonomi. Hvis forbrugerne har haft noget nervøsitet, vil den også være væk.

Men spørgsmålet er, hvor stor effekten er, for i de fleste prognoser for den danske og europæiske økonomi er indregnet, at briterne bliver i EU.

Både Jyske Bank og Danske Bank fremhæver, at efter et ja kan tømmermændene hurtigt melde sig. Der er stadig svagheder og usikkerhed i den globale økonomi. Væksten i den kinesiske økonomi har vist svaghedstegn, og de seneste nøgletal for den amerikanske økonomi har været ubehagelig læsning. Er den amerikanske økonomi på vej ind i en opbremsning?

»Ved et ja vil komme noget afklaring på den risiko, der i øjeblikket er. Det kan gøre, at vi får det opsving i investeringerne, som vi har ventet på et stykke tid. Men et ja vil i sig selv ikke gøre, at der kommer en ny fremgang i investeringerne,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

»Virksomhederne skal selv ved et ja være overbevist om, at de kan sælge deres varer i fremtiden, for at der for alvor kan komme gang i investeringerne. Men et ja kan give lidt mere tro på, at det kommer til at ske,« siger Las Olsen.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen er enig.

»Ved et ja vil vi få en relativ stærk britisk økonomi i andet halvår. Men det vil nok ikke påvirke resten af den europæiske økonomi ret meget. Så på den økonomiske front vil det være meget status quo,« siger Helge J. Pedersen.

Han fremhæver, at en sidegevinst ved et ja kan være, at vi får et mere reformvenligt EU, og det kan på sigt give mere økonomisk vækst.

Scenarie 2:

England forlader unionen

Flertallet har talt. Efter 45 års medlemskab af den Europæiske Union, siger briterne goodbye. I løbet af aftenen og natten har de amerikanske og siden de asiatiske investorer fornemmet, hvad klokken er slået. Der er røde tal over hele linjen, og tendensen vil fortsætte, når de europæiske børser åbner fra morgenstunden. På børsen i London falder aktiekurserne med op mod ti procent.

»Det vil være en situation med et svagere pund, svagere aktier, lavere renter og potentielt også centralbankrenter, der kan blive sat ned – i Danmark, hvis der kommer valuta inflow – og i Europa generelt som følge af den højere usikkerhed,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv

Englands premierminister, David Cameron, bliver på sin post, som han har annonceret. Han skal forsøge at forhandle en aftale på plads med EU om vilkårene for Storbritanniens udtrædelse fra unionen. Den proces skal ifølge Lissabontraktatens artikel 50 være færdig på under to år. Samtidig skal han forhandle sig frem til en aftale om de vilkår, briterne skal forhandle med EU under.

I bedste fald kan David Cameron håbe på en handelsaftale i stil med den norske, der betyder, at Storbritannien kan forblive en del af det indre marked.

I værste fald vil landets fremtidige handel med EU ske under World Trade Organisations regler med dertilhørende afgifter.

I Jyske Bank og Danske Bank frygter man, at det britiske nej kan fører til en dominoeffekt, hvor løsrivelse fra EU kommer på dagsordenen i flere medlemsstater. Man ved nemlig, at modstanden mod EU er end større i både Frankrig og Grækenland, end den er i Storbritannien.

Under alle omstændigheder betyder usikkerheden, at de britiske virksomheder vil skære i deres investeringer, mens forbrugerne ligeledes vil træde på bremsen. Samtidigt falder værdien af det britiske pund, og det svækker briternes købekraft. Alt i alt en cocktail, der sender landet ud en i en recension. På kort sigt vil økonomien skrumpe med 2,9 procent – på længere sigt endnu mere, forventer The National Institute for Social and Economic Research.