Økonom sabler banker ned efter Nets' børsfuser

Nets' skuffende børsdebut fredag falder først og fremmest tilbage på bankerne, mener økonom. Aktien fortsætter faldet mandag.

Nets børsintroduceres. Bo Nilsson, adm. direktør i Nets, Skåler med sine ansatte.. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev en champagnefest med bitter eftersmag, da Nets fredag entrerede børsen med et overraskende kursfald på 3,3 pct. Børsnoteringer er traditionelt festlige begivenheder, og tommelfingerreglen er, at aktien gerne skulle stige på førstedagen, da bankerne og selskabet på forhånd har sikret sig, at efterspørgslen er tilpas stor til, at kursen stiger.

Derfor ligner det umiddelbart, at noget er gået galt i den proces, og det falder først og fremmest tilbage på bankerne, mener Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet. Han peger på flere punkter, hvor de ansvarlige banker - Deutsche Bank, Nordea og Morgan Stanley - har fejlet.

»For det første har de ikke været dygtige nok til at tildele mange aktier til langsigtede investorer, som ikke vil sælge på førstedagen og færre aktier til hurtige lykkeriddere. For det andet har de ikke, som tilfældet var med DONG kendt de langsigtede investorers interesser godt nok for på den måde at afværge, at aktien er faldet under 150,« skriver Per Hansen i en skriftlig kommentar med henvisning til udbudskursen på 150 kr. på aktien.

»Hvad der på overfladen lignede en perfekt emission udviklede sig til en meget stor førstedagsskuffelse. Den væsentligste årsag hertil er emissionsbankerne fejllæsning af udbudskursen, den store emission og manglende kendskab til investorernes tidshorisont,« tilføjer Per Hansen.

Nets, der blandt andet står bag dankortet, Nem-Id og Betalingsservice, fremrykkede deres børsdebut med flere dage, så den landede fredag, og målt på størrelse har selskabet en markedsværdi på omkring 30 milliarder kr, og det er dermed den andenstørste børsnotering siden 2010 - kun overgået af Dong Energy.

Mandag er aktien fortsat med at falde, og en time efter børsens åbning er den dykket med 0,41 procent.