»Savner jeg Nets? Ja, det gør jeg på en måde. Nets er min baby. Det er mig, der har lagt linjerne og prøvet at føre det ud i livet«

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Ligesom det var tilfældet i det statskontrollerede energiselskab DONG Energy, er værdien af Nets eksploderet fra 2014, hvor nye ejere købte sig ind, og til 2016, hvor selskabet skal børsnoteres.

At Nets kan vokse i værdi fra 17 milliarder kr. i 2014 til en værdi i nærheden af 30 milliarder kr. i 2016 har fået flere til at spekulere i, om selskabet så ikke var ualmindeligt dårligt drevet frem til 2014, hvor det var ejet af de danske banker i fællesskab, og hvor Nationalbanken og flere norske banker også var en del af ejerkredsen.

Det mener formanden for selskabet dengang, Peter Lybecker, dog ikke selv.

»Nets bevægede sig fra oprindeligt at være et lille, beskyttet værksted uden nogen form for konkurrence til at blive et meget større og konkurrencekraftigt selskab ved at vi købte alt det op i Norden, vi kunne komme i nærheden af. Det bragte Nets til næste niveau. Men derfra blev det sværere og først og fremmest dyrere,« siger Lybecker.

Nye milliarder var nødvendige

»Der skulle investeres et seriøst beløb for at komme videre med Nets i den internationale konkurrence, og det var helt utænkeligt, at den daværende ejerkreds, som var danske og norske banker samt Nationalbanken, ville investere et milliardbeløb, som var nødvendigt for at Nets kunne udvikle sig. Det tidligere ejerskab ville ikke have kunnet skabe den værdi,« siger Peter Lybecker.

Efter Advent og Bain kom til, er der dog også blevet skåret hårdt i omkostningerne, som har løftet indtjeningen betragteligt. Det er blandt andet sket ved at fyre flere hundrede medarbejdere.

Flere kilder fortæller til Berlingske, at den spredte ejerkreds frem til 2014 betød, at ingen rigtigt tog ejermæssigt ansvar og prioriterede en effektiv drift og udvikling af Nets.

Et »vildt spændende« selskab

Ifølge Lybecker har Advent og Bain fulgt den investeringsplan og strategi, som den tidligere bestyrelse med ham i spidsen udarbejdede.

»Den liste af investeringer, vi lavede for Nets, den tror jeg stort set, de har gennemført. Savner jeg Nets? Ja, det gør jeg på en måde. Nets er min baby. Det er mig, der har lagt linjerne og prøvet at føre det ud i livet og været formand i rigtig mange år. Det er et vildt spændende selskab, det mest spændende, jeg har prøvet at være formand for,« siger den erfarne bankmand.