OECD frygter aktienedtur - Sydbank ser risiko som behersket

På overfladen var det en optimistisk prognose, som den økonomiske samarbejdsorganisation OECD udsendte tirsdag, men der advares mod en forestående nedtur på finansmarkederne.

Læs mere
Fold sammen

Det er dog en frygt, som Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, ikke deler i helt samme grad.

Samarbejdsorganisationen advarer om, at der er noget galt og frygter en forestående nedtur på finansmarkederne.

OECD vurderer ifølge Jacob Graven, at aktiekurserne er høje - og obligationsrenterne lave - i forhold til den ventede økonomiske vækst og udsigterne for den økonomiske politik.

- OECD advarer ligefrem om, at den penge- og finanspolitiske ammunition er så lille, at den ikke vil være tilstrækkelig til at afværge en ny økonomisk krise, hvis der kommer en nedtur på finansmarkederne, fremhæver Sydbank-økonomen, der dog finder OECD's advarsel på sin plads.

- Pengepolitikken har globalt været ekstremt lempelig i de seneste år med rekordlave renter og udpumpning af nye penge for enorme beløb fra de store centralbanker, erkender han.

På kort sigt vurderer Sydbank dog, at risikoen for en nedtur på finansmarkederne er behersket, da centralbankerne lægger op til kun langsomt at trække de seneste års kunstige åndedræt til finansmarkederne tilbage.

- Selv om den amerikanske forbundsbank allerede har hævet renten med 1 pct.point siden bunden og er begyndt at trække penge ud af det finansielle system, er den globale pengepolitik fortsat ekstremt lempelig, konstaterer Jacob Graven og fremhæver, at to andre store centralbanker - Den Europæiske Centralbank og Bank of Japan - stadig pumper nye penge ud for enorme beløb.

Han venter, at de vil holde renten i negativt terræn gennem det kommende år.

- Det vil formentlig også i de kommende måneder give en positiv grundstemning på de finansielle markeder, konkluderer Jacob Graven.

Han fremhæver sluttelig, at risikoen for turbulens på de finansielle markeder bliver større, i takt med at flere centralbanker bevæger sig mod udgangen og begynder at normalisere pengepolitikken.