Novo Nordisk-fusk er stor sag i USA

USAs Finanstilsyn betegner Novo-sag som stort gennembrud – og som en af de største sager i kampen mod international korruption. Novo har bestukket intenst og længe.

En mor med sit barn henter friske forsyninger ved byen Basra i det sydlige Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karim Sahib/AFP
WASHINGTON: Tracy Price, advokat og kontorchef i det amerikanske finanstilsyn, er umådeligt glad for at fået en stor fisk i garnet – nemlig danske Novo Nordisk, som må punge ud med 15 millioner dollar for at slippe for yderligere straf.

»Sagen mod Novo Nordisk er en af vores største sejre – og den beviser, at vi benhårdt og meget aggressivt går forrest i kampen for at straffe de firmaer, der har benyttet sig af bestikkelse i FNs program om olie-for-mad i Irak,« fastslår Price, der har ført sagen mod Novo Nordisk, i et interview med Berlingske Business.

I alt har finanstilsynet – US Securities and Exchange Commission – nu indhentet 135 millioner dollar fra de firmaer, der ligesom Novo Nordisk, ulovligt har benyttet sig af returkommission og anden form for bestikkelse for at opnå lukrative kontrakter i Irak. Det danske firma står altså for mere end en tiendedel af straffene.

»Det er vores opfattelse, at Novo Nordisk har handlet ulovligt – og at deres ulovlige handlinger fandt sted over en længere periode. Novo Nordisk hører til blandt de største sager, vi har gennemført,« understreger Tracy Price.

Andre firmaer i forlig
Andre store firmaer, som allerede har indgået forlig, er Siemens, Volvo og store amerikanske oliefirmaer som El Paso Group, Baker Hughes, Textron Inc og ARCO. Tracy Price understreger, at myndighederne langt fra er færdige med at efterforske den omfattende svindel i forbindelse med FNs program i Irak. Kontorchefen ønsker ikke at kommentere et direkte spørgsmål om, hvorvidt USA mener, at Danmark selv burde have undersøgt Novo Nordisk.

»Det har jeg ingen kommentarer til. Det er et dansk anliggende.«

USA har siden 1977, da afsløringer om massiv brug af bestikkelse hos amerikanske virksomheder i udlandet chokerede politikerne, været førende i retsforfølgelsen af korrupte svindlere. Justitsministeriet og Finanstilsynet går ikke kun efter amerikanske firmaer, men efterforsker og retsforfølger også udenlandske virksomheders handlinger i udlandet, hvis virksomheden også har interesser i USA – præcist som Novo Nordisk.

Initiativ fra Bill Clinton
FNs olie-for-mad er centrum for en meget stor indsats, idet korruptionen har været omfattende og vidtforgrenet. FN-programmet blev vedtaget i 1995 på initiativ fra præsident Bill Clinton – og det gav det irakiske diktatur lov til at bytte olie med især fødevarer og medicin for at hindre en humanitær katastrofe. Efter invasionen i 2003 blev programmet lukket, men det vurderes, at omsætningen i de otte år nåede over 65 milliarder dollar – en for stor international lækkerbidsken for korrupte firmaer.

Den FN-direktør, der stod for programmet, er selv anklaget for korruption og bortvist. Selv FNs daværende og respekterede generalsekretær, Kofi Annan, har været under mistanke for at have været involveret i korruptionen – ligesom en stribe virksomheder og banker.

»Vi tror, at der er mere at komme efter – og vi arbejder utrætteligt videre,« fastslår Tracy Price.