Novo erkender bestikkelse i Irak

Et af dansk erhvervslivs flagskibe går til bekendelse i bestikkelsesskandalen omkring FNs Olie for mad-program i Irak. Novo Nordisk erkender 11 tilfælde af returkommission og betaler knap 100 mio. kroner i bøde og konfiskeret fortjeneste.

Novo Nordisk-topchefen Lars Rebien Sørensen var også topchef, da Novo var involveret i returkommission i Irak. Nu må han og den øvrige ledelse påtage sig ansvaret for ikke at have sørget for tilstrækkelig effektiv intern kontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Clausen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk betalte bestikkelse til Saddam Husseins indkøbscentral til gengæld for lukrative ordrer under FNs skandaleramte Olie for mad-program.

Den børsnoterede danske medicinalvirksomhed erkendte i går efter et årelangt tilløb 11 tilfælde af returkommission for i alt 1,4 mio. US dollar i årene 2000-2003, samt at have bogført udgifterne fejlagtigt i selskabets regnskab.

I et stort forlig med henholdsvis det amerikanske justitsministerium og de amerikanske børsmyndigheder har Novo Nordisk indvilget i at betale knap 100 mio. kr. i bøde og tilbagebetaling af fortjeneste på de pågældende kontrakter.

»Vi erkender, at der i 11 tilfælde er betalt returkommission på i alt 1,4 mio. dollar til den irakiske stats indkøbscentral, Kimadia, og at de omkostninger er fejlagtigt opgivet i vores regnskab,« siger Mike Rulis, corporate vicepresident i Novo Nordisk til Berlingske Business.

Sag droppet i Danmark
27. oktober 2005 afleverede en uafhængig undersøgelseskommission under FN en opsigtsvækkende rapport efter at have kulegravet Olie for mad-programmet.

Konklusionen var, at 2.253 virksomheder ud af 4.500, der havde handlet med Saddam Husseins Irak, havde betalt bestikkelse til den irakiske indkøbscentral Kimadia for at få fingre i Iraks oliepenge. 21 af dem var danske.

Kimadia krævede, at leverandører skulle betale ti pct. i kommission for at blive ved med at levere til det irakiske fødevareprogram.

De danske myndigheder måtte i 2006 droppe sagerne mod de involverede danske virksomheder på grund af forældelse. Efterfølgende undersøgte Bagmandspolitiet mulighederne for at konfiskere 17 danske virksom- heders fortjeneste på de uetiske handlinger i Irak, herunder Novo Nordisk.

Novo Nordisk slap imidlertid for yderligere tiltale i den danske sag, der nu er koncentreret om 13 andre virksomheder med et samlet krav på cirka 100 millioner kroner.

Novo Nordisk er imidlertid også børsnoteret i USA, hvor de amerikanske børsmyndigheder, US Securities and Exchange Commission (SEC), har rejst sagen. Det samme har det amerikanske justitsministerium, US Department of Justice (DOJ), da der er brugt amerikansk telekommunikation til ulovlighederne, der har fundet sted i Novo Nordisks kontorer for samhandel med Mellemøsten.

Og de amerikanske myndigheder har altså formået, hvad de danske ikke kunne – nemlig at få Novo Nordisk til at gå til bekendelse og betale i hvert fald dele af sin fortjeneste tilbage.

Lærerigt forløb
»Vi mener, at forliget tjener virksomheden bedst. Det har været et meget lærerigt forløb. Vi har set, at vi kunne opstramme vores procedurer omkring etik på en række områder. Det har vi arbejdet på siden 2004,« siger Mike Rulis.

På spørgsmålet om, hvorvidt virksomhedens etiske værdigrundlag ikke påbyder virksomheden at gå til bekendelse over for de danske myndigheder, lyder hans svar:

»Der er ikke nogen sag mod Novo Nordisk i Danmark. Jeg kan kun sige, at det må være op til statsadvokaten at afgøre, om der skal være en.«

Mike Rulis oplyser samtidig, at ledelsen påtager sig ansvaret for bestikkelses- sagen.

»Der er ingen tvivl om, at de interne kontroller ikke har været gode nok til at fange det her. Det er virksom- hedens ledelsesansvar. Det er også virksomhedens ledelse, der påtager sig ansvaret med det her forlig,« siger han.

Han tør ikke spå om, hvad skandalesagen kommer til at betyde for virksomheden, der i høj grad markedsfører sig på sine etiske værdier.

»Men vi ser med stor alvor på denne sag. Det er meget beklageligt. Fejl kan ske i alle virksomheder, når der er 27.000 medarbejdere. Virksomheden har erkendt sin fejl, og har siden 2004 arbejdet på, at sådan noget ikke kan ske igen,« siger Mike Rulis.

Novo Nordisk adm. direktør Lars Rebien Sørensen ville i går ikke udtale sig til Berlingske Business, men i en yderst kortfattet pressemeddelelse udtaler den tavse direktør:

»Det har været en beklagelig situation, som vi har lært meget af, og som har fået os til at indføre en række forholdsregler, der skal beskytte os imod lignende situationer.«

Lars Rebien Sørensen var også direktør, da ulovlig- hederne fandt sted.

Den irakiske stat har også lagt sag an mod Novo Nordisk, men den sag er endnu ikke afgjort.