Olie-for-mad-skandale koster Novo Nordisk 100 mio. kr.

Det danske medicinalflagskib Novo Nordisk har ifølge nyhedsbureauet Bloomberg besluttet sig til at betale 18 mio. dollar - knap 100 mio. kr. - for at slippe for en olie-for-mad-sag. (Opdateret)

Foto: Scanpix
Novo Nordisk skal have indgået en aftale med det amerikanske justitsministerium og finanstilsyn om at betale cirka 50 mio. kr. til hver af de to amerikanske institutioner for at undgå en sag.

Indtil videre ønsker Novo Nordisk ikke at udtale sig om sagen.

"Vi kan ikke sige noget, før der er meldt noget officielt ud fra de amerikanske myndigheder. Det er en del af forliget," siger Mike Rulis, der er Corporate Vice President hos Novo Nordisk, til business.dk

Olie-for-mad-skandalen har sit udspring i FNs såkaldte Olie for mad-program, der gav virksomheder mulighed for at handle med Saddam Husseins boykot-ramte irakiske styre. I 2005 kom det frem, at en lang række virksomheder verden over havde korrumperet nødhjælpsprogrammet ved betaling af bestikkelse og returkommission til Saddams regime.

Flere danske involverede

21 af virksomhederne var danske og talte store danske virksomheder som Novo Nordisk, William Demant, Grundfos, FLSmidth og Leo Pharma.

I 2006 opgav de danske myndigheder straffesager mod virksomhederne, mens 17 virksomheder blev efterforsket af Bagmandspolitiet for at afklare, om fortjenester på handel med Irak kan konfiskeres.

Novo Nordisk er ikke blandt de 17, som Bagmandspolitiet efterforsker. Men i juli sidste år sagsøgte Iraks regering 48 internationale virksomheder - heriblandt den danske medicinalvirksomhed - ved en amerikansk domstol. Anklagen var, at virksomhederne har snydt det irakiske folk for 67 milliarder dollar, svarende til omkring 368 milliarder kroner, i forbindelse med det store olie-for-mad-program.