Mens aktiemarkedet holder vejret inden Brexit og Fed stjæler historisk bankfusion fokus

Deutsche Bank og Commerzbank bekræfter endelig, at de er i forhandlinger om et muligt ægteskab. Boeing møder mere modstand, efter den sorte boks fra flystyrtet i Etiopien 10. marts viser tydelige ligheder til et flystyrt i oktober i Indonesien.

ER Deutsche Bank og Commerzbank på vej mod tvangsægteskab? Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

og velkommen til en relativt stille morgen på de finansielle markeder, hvor der til gengæld er fuld gang i den på virksomhedsfronten.

Efter flere måneders snakken i krogene bekræftede Deutsche Bank søndag, at den ligger i forhandlinger med konkurrenten Commerzbank om en mulig fusion. Det potentielle ægteskab mellem Tysklands to største banker kommer efter pres fra den tyske regering, der ønsker at skabe en stærk nationalbank, som ville kunne stå imod en recession og støtte landets eksportledede økonomi.

Begge banker har haft svært ved at rejse sig efter finanskrisen, og særligt Deutsche Bank har lidt under den ene skandale efter den anden. I 2016 sagde Den Internationale Valutafond, IMF, at Deutsche Bank udgjorde den største trussel mod det internationale finansielle system, delvist på grund af bankens forbindelser til andre storbanker. Håbet er, at en fusion – eller snarere at Deutsche Bank overtager Commerzbank – vil kunne redde begge banker og forhindre, at de bliver overtaget af udenlandske virksomheder.

Læs: Fra hvidvask til spionage: Her er fem af de største skandalesager i Tysklands storbank

Aktiekurserne for begge to har også fået prygl, og alene sidste år faldt Deutsche Bank 56 pct. og Commerzbank 54 pct. Det er mere end Danske Bank, der i 2018 fik barberet 47 pct. af sin aktiekurs i kølvandet på hvidvaskskandalen i bankens estiske filial.

Boeing-uvejret fortsætter

På den anden side af Atlanten befinder Boeing sig stadig midt i et stormvejr, der i sidste uge hev aktien ned 10,3 pct. Det markerede den værste uge for flyproducenten siden februar 2016. Over weekenden kom det frem, at der er »tydelige lighedstegn« mellem et flystyrt i Etiopien 10. marts og et flystyrt i Indonesien i oktober, der begge involverede Boeings 737 MAX 8 flytype. Boeing har selv grounded alle sine 371 fly i MAX serien, hvilket har ført til en stribe af aflysninger og forsinkelser for passagerer.

Det er uklart, hvornår flyene kommer ud at flyve igen, så forvent masser af turbulens i Boeing-aktien, indtil der er en afklaring. Den etiopiske transportminister, Dagmawit Moges, har sagt, at man fortsætter med at undersøge omstændighederne omkring styrtet, og at en foreløbig rapport bliver offentliggjort om cirka en måned.

Stilhed før Brexit og Fed

Mere bredt på aktiemarkederne er det en stille mandag morgen. Stemningen minder lidt om »stilhed før storm,« inden en række potentielt vigtige begivenheder i løbet af den kommende uge. Tirsdag skal det britiske parlament for tredje gang stemme om Theresa Mays Brexit-deal, og premierministeren er ifølge internationale medier i gang med at true og tigge sig til tilstrækkeligt med stemmer. Endnu et nederlag vil formentlig føre til en udskydelse af Brexit, måske helt op til to år. Pundet bliver handlet omkring 8,75 kroner mandag morgen.

Onsdag holder den amerikanske centralbank møde, og markedet holder vejret for at høre om Feds tanker om renter den kommende tid. De fleste forventer ikke flere renteforhøjelser i år, og markedet er i stedet begyndt at håbe på en rentesænkning i stedet. Et meget blødt udspil fra Fed vil blive modtaget med kyshånd af aktiemarkedet, der er allergisk over for renteforhøjelser, og kan hjælpe med at sende S&P-indekset tilbage til rekordhøjder. Både amerikanske og europæiske aktiefutures er marginalt højere mandag morgen.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 11. Eurozones handelsbalance for januar.
  • Kl. 12. Den tyske Bundesbank udgiver sin månedlige rapport.
  • Kl. 15. NAHB-boligindeks for USA i marts.

Virksomheder i fokus

  • Kl. 15. Danske Bank holder generalforsamling. Det er Karsten Dybvads første generalforsamling som formand, så det er værd at holde øje med hans kommentarer om kulturen i Danske Bank fremadrettet. Man kan også forvente, at aktionærerne vil spørge ind til hvidvaskundersøgelserne og til processen med at finde en ny topchef, som er gået totalt i stå.
  • DLH aflægger årsregnskab

Markederne lige nu

Asien
Hongkongs Hang Seng: +1,1 pct.
Kinas Shanghai Composite: +2,5 pct.
Japans Nikkei 225: +0,6 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,1 pct.
Tysklands DAX 30: +0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,4 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,1 pct.