Klumme: Pengene er fosset ud af europæiske aktier i 50 uger - kan Brexit vende bøtten?

Brexit har hængt som en tåge over engelske og europæiske aktier, men en udskydelse af skilsmissen i næste uge kan måske hjælpe til at tiltrække udenlandske investorer igen.

Det britiske parlament har i denne uge stemt om Brexit tre gange, og det fortsætter formentligt i næste uge. Foto: Jessica Taylor/EPA/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Det har været umuligt at ignorere ugens store tema på finansmarkederne: Brexit. Som en irriterende myg, der ikke vil gå væk, har Storbritanniens selvforskyldte skilsmisserod summet i ørerne på investorer over hele Europa og været med til at diktere humøret for både valutaer og aktier.

Ikke bare en, men hele tre gange har det britiske parlament stemt om EU-skilsmissen i denne uge, og det værste er, at det ikke er ovre endnu. På tirsdag giver May det efter sigende et skud til og fremlægger for tredje gang sin aftale til et træt og splittet underhus, der sikkert igen afviser hendes Brexit-vision.

Men det kan faktisk være godt nyt for investorerne. Det betyder nemlig, at May formentlig til EU-topmødet 21.-22. marts vil bede om en udskydelse af Brexit for at få mere tid til at få parlamentet samlet bag en forenet exit-strategi. Selv om det selvfølgelig også betyder flere forbitrede forhandlinger, fjerner det noget af støjen for nu, hvilket ifølge investeringsstrateger kan sende aktiemarkedet i Europa og pundet højere.

Usikkerheden over Brexit har nemlig været medvirkende til, at især flere udenlandske investorer har holdt sig væk fra Europa. Mange investorer har simpelthen skaffet sig af med alt, hvad der smager af Brexit, selv om det ofte er virksomheder, der ikke er ramt i den politiske krydsild. Der er nu strømmet penge ud af de europæiske aktiemarkeder i 50 uger i træk, hvilket ifølge Morgan Stanley er den længste periode med outflows i ti år.

Det er heller ikke gået hen over hovedet på professionelle investorer. Når jeg spørger investeringsstrateger, om det mest oversete eller bedste sted at investere svarer flere, at det netop er engelske eller europæiske aktier. De siger, at særligt britiske aktier er så uelskede og oversolgte lige nu, at der er en stor upside at hente, når Brexit-tågen letter.

For danske investorer er der tilmed en ekstra gevinst at hente, hvis pundet stiger i kølvandet på en forlængelse. Så tjener man penge på både en styrket valuta og en stigende aktiekurs. Dobbelt-win. Der er dog også en dobbelt-downside, hvis det alligevel ender i et hårdt Brexit, og finansmarkedet vælter.

Vi så allerede i denne uge, at både aktier og pundet steg, da det stod klart, at parlamentet en gang for alle ville udelukke et hårdt Brexit. Pundet ramte 8,80 kroner, det højeste niveau i næsten to år, og det toneangivende FTSE 100-indeks klatrede 1,4 pct. mens det paneuropæiske Stoxx 600-indeks steg over to pct.

Ud over Brexit har Boeing fundet sig selv i midten af et stormvejr, der har hevet den ellers solide aktie ned med over ti pct. i denne uge. Selskabets 737 MAX 8 var involveret i et styrt for anden gang på et halvt år i søndags, og efterfølgende har de kinesiske, europæiske, canadiske og – efter lidt politisk tovtrækkeri – amerikanske luftfartsmyndigheder indført flyveforbud for den flytype.

Der kan gå lang tid. før den potentielle fejl med ulykkesflyet bliver udredt. Men det er indtil videre ikke noget, der har fået analytikerne til at tale imod Boeings succeshistorie. Aktien er steget 200 pct. over de seneste tre år, og er trods den seneste turbulens stadig oppe cirka 15 pct. siden nytår. Ud af 27 analytikere, der dækker aktien, har 21 af dem stadig overvægt af anbefalinger, mens seks er neutrale og to anbefaler at sælge ifølge Bloomberg Data.

Boeings problemer har også ramt Norwegian hårdt, der har måttet grounde sine 18 MAX 8 fly.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting, jeg snakkede med mine aktiekilder om i denne uge:

Endelig gode nyheder for Europa
Det tegner til, at PMI-tallene for eurozonen ramte bunden i januar og nu begynder at gå opad. Ifølge Morgan Stanley signalerer det, at europæiske aktier går en lovende fremtid i møde – MSCI Europe indekset er nemlig altid steget i de seks måneder, der kommer efter en PMI-bund.

Deal eller no deal i handelskrigen
Kina har i løbet af ugen vedtaget en ny lov, der skal komme problemet med ophavsretten for udenlandske virksomheder til livs. Netop ophavsretten har været et springende punkt i handelskrigen, og de nye tiltag kan hjælpe til at få en aftale mellem USA og Kina på plads, siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Sølv på vej mod nye højder
Sølvprisen er faldet de seneste par uger, men ifølge Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos Forex.com kan metallet snart kravle over sin 2019-rekord omkring 16 dollar. Han forklarer, at udsigterne til en faldende dollar, lave renter på statsobligationer og generelt stigende råvarepriser er godt for sølv.