Mærsk årsagen til C20-fald

A.P. Møller - Mærsk er presset tilbagegang i fredagens første handel efter negative meldinger om containerfragtudsigterne fra konsulenthuset Drewry. Det er med til at skabe et C20-fald på 0,1 pct. til 291,60.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den nordiske scene er det ekstra ordinær stille dag, hvor fondsbørserne i Sverige og Finland har lukket grundet midsommer. Dagens "dark horse" bliver fænomenet Triple Witching, som kan give ekstra volatilitet.

- Det er en meget stille dag på nyhedsfronten, og det er med til at skabe en meget stille åbning i Europa, udtaler chefrådgiver Michael Borre fra Nordea til RB-Børsen.

A.P. Møller - Mærsk åbner 2,1 pct. lavere i kurs 32.200. Konsulenthuset Drewry sænker sine prognoser for den globale containerhandel i år, skriver shippingavisen Lloyd's List. Shippingkonsulenterne ser nu et fald på 10,3 pct. mod tidligere 5,3 pct. I 2010 ventes kun beskeden vækst. Drewrys chef for containerfart, Mark Page, advarer ifølge Lloyd's List om, at containerrederierne står over for et 25 mia. dollar stort "sort finansielt hul", og han forudser, at 2009 bliver det værste år for containerfarten nogensinde.

Vestas åbner 0,7 pct. højere i kurs 384,5. Den indiske konkurrent Suzlon Energy stiger godt 6 pct., efter at aktien tidligere i nat lå med fremgang på næsten 10 pct. Det sker, efter at Suzlon har oplyst om et møde med sine obligationsejere, som sidder med papirer for 121,4 mio. dollar i Suzlon. Mødet holdes den 25. juni. En kilde til Aktiefokus oplyser, at der på mødet kan være fokus på selskabets gearing samt kapitalstruktur.

D/S Norden åbner 0,7 pct. højere i kurs 190,3. Handlen med derivaterne på fragtraterne den såkaldte Freight Forward Agreement er faldet væsentligt i den seneste uge, hvilket sker, efter at Baltic Dry indekset er steget voldsomt de seneste par måneder.

Thrane & Thrane, som åbner 3,2 pct. lavere i kurs 150, præsenterede onsdag et årsregnskab, som skuffer analytikerne i Nordea Markets. De sænker derfor anbefalingen af aktien til "hold" fra tidligere "køb".

- Efter at have nedjusteret forventningerne i syv ud af de sidste otte år, håber vi, at Thrane & Thrane denne gang har udmeldt forventninger som vitterligt kan indfris, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Den internationale finansscene kan byde på store udsving grundet Triple Witching med samtidig udløber aktieindeksfutures og aktieindeksoptioner samt aktieoptioner. På de store europæiske børser sker dette ved middagstid.

Fænomenet kan resultere i, at meget store handler gennemføres i de underliggende aktiver (aktier), blandt andet hvis derivathandlere forlænger positionerne (i optioner eller futures) ved køb eller salg af de underliggende aktiver. Fænomenet kan også blive et non-event.

RB-Børsen