Macron-effekten: Danske aktier brager i vejret

Det danske aktiemarked åbner markant højere mandag morgen efter søndagens sejr til børsdarlingen Emmanuel Macron. Særligt bankerne nyder godt af valgresultatet.

Centrumkandidaten Emmanuel Macron jubler over sejren ved den første valgrunde i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK KOVARIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske C20-indeks er mandag morgen åbnet 1,4 pct. højere i 1101,88 og styrer dermed mod det højeste lukkeniveau nogensinde.

Det sker efter søndagens første runde ved det franske præsidentvalg, hvor Emmanuel Macron løb med sejren.

Den franske centrumkandidat og børsdarling kan for alvor smage sejrens sødme, efter han og højrefløjslederen Marine Le Pen er gået videre til valgets anden og afgørende runde 7. maj.

Aktiestigninger på op til 10 pct.

Intet er langtfra sikkert, men alt nu tyder på, at Macron bliver Frankrigs kommende præsident, og det får investorerne til at ånde lettet op, da skrækscenariet om Frexit dermed ser næsten utænkeligt ud.

I spidsen af det danske C20-indeks ligger bankaktierne Danske Bank og Jyske Bank, der stiger henholdsvis 2,4 og 2,15 pct. ved dagens børsåbning. Men også vindmøllegiganten Vestas trænger sig på i det fine selskab med en kursstigning på 2 pct.

Tendensen med kraftige kursstigninger ses også i det øvrige Europa, hvor det brede Stoxx 600-indeks stiger 1 pct. mandag morgen. I Tyskland stiger det ledende Dax 30-indeks med 2,4 pct., mens det franske CAC40 springer i vejret med hele 3,7 pct. ved dagens børsåbning.

Som tilfældet er herhjemme, har bankaktierne lagt sig i front på de forskellige europæiske aktiemarkeder. De spanske bankaktier stiger med godt 5 pct., mens Tysklands to største banker, Deusche Bank og Commerzbank, stiger med henholdsvis 6 og 10 pct. på Frankfurt-børsen.

Euro stiger og guldpris falder

Den fælleseuropæiske valuta euro har også taget sig et pænt hop efter resultatet af første runde. Søndag aften steg euroen til højeste niveau i seks måneder, og mandag morgen koster en euro 1,0844 dollar mod 1,0688 dollar per euro ved dansk lukketid fredag.

Macrons sejr har også sendt guldprisen på retur, idet guld ofte anvendes som sikker havn for investorerne i usikre tider.

Prisen for en ounce guld er mandag morgen reduceret til 1275,62 dollar mod godt 1285 dollar per ounce søndag aften. Det er det største prisdyk i godt syv uger for det gyldne metal, skriver Ritzau Finans.

Investorerne har længe frygtet, at Le Pen vil vinde præsidentvalget, da hun har lagt op til at trække Frankrig ud af EU og eurosamarbejdet.

»Risikoen for det skrækscenarie er ikke fuldstændig elimineret med dagens resultat, men sandsynligheden er nu meget lille,« lyder det fra Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, i en kommentar.

Le Pen-sejr kan udløse jordskælv

Når investorerne kan ånde lettet op, skyldes det, at sandsynligheden for, at Macron bliver Frankrigs næste præsident, er ganske stor.

Forklaringen er, at franske vælgere typisk stemmer imod yderfløjskandidater uanset modstanderen i anden runde. Det giver ifølge målingerne Macron to tredjedele af stemmerne mod en tredjedel til Le Pen, selvom de fik nogenlunde samme antal stemmer i første runde.

Bliver det som forventet Macron, der løber med sejren ved anden valgrunde, forventer Sydbank ikke væsentlige yderligere bevægelser på de finansielle markeder som følge af valget. Ser det derimod ud til, at Le Pen kan vinde, vil det være et jordskælv under finansmarkederne i hele Europa.

»I så fald vil aktiekurserne falde kraftigt, euroen vil blive svækket, og de danske obligationsrenter vil falde, mens de franske vil stige,« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.