Kold sommer rammer forlystelsesparkerne

Regn, blæst og kulde. Det danske sommervejr sætter i år kraftige spor i besøgstallene hos de ti mest populære forlystelser, der taber kunder på det ustadige vejr.

En dag med heldagsregn er gift for en forlystelsespark, der ligger udendørs, siger Bakkens adm. direktør Arne Høy-Nielsen. Arkivfoto: David Høgsholt Fold sammen
Læs mere
»Selvfølgelig har det påvirket os. Vi ligger helt klart under niveauet for sidste år,« lyder det fra kommunikationsafdelingen i Tivoli – landets mest populære forlystelse med næsten 4,4 millioner besøgende sidste år. Da Tivoli er børsnoteret, er de præcise besøgstal hemmelige indtil videre, men som eksempel på det kolde sommervejrs betydning for danskernes lyst til at more sig uden for, fortæller Tivoli, at der i går var 10.000 besøgende mod 25.000 på samme dag sidste år.

Gift for parkerne
Generelt oplyser forlystelsesparkerne ikke, hvor mange besøgende de forventer i år, men der er ingen tvivl om, at det regnfulde og kolde sommervejr sætter sine spor på besøgstallet. Den næstmest populære forlystelse Dyrehavsbakken kalder dagene med heldagsregn for gift.

»Det vejr, vi oplever lige nu, er bestemt ikke noget, vi er særlig glade for – det påvirker naturligvis besøgstallet. En dag som i går med heldagsregn er gift for en forlystelsespark, der ligger udendørs,« siger adm. direktør Arne Høy-Nielsen.

Indtil videre er Dyrehavsbakkens redning en god april og maj, og derfor ligger omsætningen i øjeblikket foran sidste år, men det bliver ikke nødvendigvis ved. »Det skal ikke fortsætte lang tid endnu, før det gør ondt. Men hvis vi får godt vejr i august, kommer vi godt i mål,« siger direktøren.

Ti procent ned
Sidste år var Legoland den tredjemest besøgte forlystelse med et samlet besøgstal på 1,5 millioner, og som det umiddelbart ikke har været muligt at få en kommentar fra.

På en fjerdeplads kommer Faarup Sommerland med 557.347 besøgende sidste år. Her har sommervejret barberet omkring 10 procent af besøgstallene, vurderer direktør Søren Kragelund.

Hankatten - en ny, populær rutsjebane - og en række fribilletter i starten af sæsonen har trukket besøgstallene op hos BonBon-land, der sidste år havde lidt over en halv million besøgende.

»Vi udtaler os ikke om aktuelle besøgstal, men vi ryster ikke på hånden. Paletten er blevet større, og vi står stærkere end sidste sommer,« siger pressechef Torben Plank og henviser til den nye indendørs forlystelse Fantasy World, der åbnede ved BonBon-land i vinter.

»Når det regner, er der proppet der,« siger han og nikker ja til, at det dårlige sommervejr koster penge på de udendørs forlystelser.

På sjette, syvende og ottendepladsen ligger henholdsvis Djurs Sommerland, Tivoli Friheden og Jesperhus Blomsterpark – alle udendørs aktiviteter.

Ingen brok
På niendepladsen med 165.000 besøgende sidste år kommer det nye Danfoss Universe med halvdelen af aktiviteterne indendørs. Og her er ingen brok over regnen:

»Vi har ikke kunnet mærke en negativ indflydelse på besøgstallene på grund af vejret. Det er der nok flere grunde til - det er mindre attraktivt at tage på stranden, vi har lavet en ny forlystelse, og godt halvdelen af vores aktiviteter er indendørs, så vi er mindre vejrafhængige,« siger kommunikationschef Ole Sønnichsen.

Danfoss Universe oplyser ikke om besøgstal, men de ligger på det forventede niveau for juli.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi havde 165.000 besøgende sidste år, og fordi vi har åbnet en ny forlystelse, har vi også opjusteret forventningerne til i år. Og dem har vi altså indfriet,« siger han.

Som rosinen i pølseenden indtager Sommerland Sjælland tiendepladsen over danskernes foretrukne forlystelser med næsten 135.000 besøgende. Og her forventes det, at det dårlige sommervejr reducerer besøgstallene med 30 procent i år:

»Vi kan mærke sommervejret meget kraftigt. Vi har det jo bedst med rigtig sommer. I forhold til besøgstallene sidste år har vi en nedgang på ca. 30 pct. i år. Men nu var sidste år også rigtigt godt, så det svarer til et fald på 20 pct. i forhold til et gennemsnitsår,« siger Kåre Dyvekær, direktør i Sommerland Sjælland.