Katastrofal aktieudvikling i USA

Det amerikanske marked afviser Obamas krisepakker – kurserne rasler ned.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den optimisme, som markedet udviste umiddelbart op til Barack Obamas indsættelse, er forduftet – og lige nu virker det, som om at landets aktionærer ikke tror på præsidentens planer.

Sidste tirsdag, da finansminister Timothy Geithner fremlagde sin bankpakke – på op imod 11.000 milliarder kroner – faldt aktierne med næsten fem procent.

Denne tirsdag eftermiddag, amerikansk tid, gik det så ud over præsident Obamas egen vækstpakke på godt 4.500 milliarder kroner – som førte til et fald på aktierne på næsten fire procent.

Det toneangivende Dow Jones-indeks nåede helt ned på 7552, da Wall Street lukkede tirsdag – sølle 160 point over det hidtidige lavpunkt i november sidste år. Går vi et år tilbage, ja, så har de amerikanske aktier tabt 43 procent – og lige nu er det svært at se bunden på markedet.

Allerværst går det fortsat ud over de amerikanske banker. Bank of America, USA’s største, og to andre giganter, nemlig J.P. Morgan Chase og Citigroup tabte alle 12 procent tirsdag i værdi – og der er ingen tvivl hos aktieanalytikere om, at markedet er mest bekymret for bankerne.

”Mange investorer er fortsat bekymrede over mulige nationaliseringer af nogle af bankerne,” forklarede aktiestrateg Al Goldmand fra Wachovia Securities umiddelbart efter Wall Streets lukning.

Tirsdag var også ramt af at to af de tre største bilfabrikker – nemlig General Motors og Chrysler – er i færd med at færdiggøre deres planer for at rekonstruere deres hæderkronede virksomheder. Markedet tror ikke meget på de to enorme fabrikker længere – og General Motors, der nu kun er en tiendedel værd i forhold til for et år siden, mistede yderligere 12 procent tirsdag.

Den vækstpakke, som Barack Obama nåede at fremlægge tirsdag, inden markedet lukkede hjalp ikke, selv om præsidenten brugte meget store ord:

”Vi har indledt det afgørende arbejde, så vi kan holde den amerikanske drøm i live.” Aldrig nogensinde har en amerikansk præsident brugt så mange skattekroner – og Obama rejser i disse dage fra det ene hjørne af USA til det andet for at give samme besked:

Begyndelsen på slutningen

Vækstpakken er enorm, men den er uundgåeligt for at reparere den værste krise siden Depressionen i 1930’erne.

”I dag markerer vi ikke slutningen på vores økonomiske problemer. Men vi markerer begyndelsen på slutningen – begyndelsen på, hvad vi skal gøre for at skabe job til de amerikanere, der kæmper på grund af afskedigelserne; støtte til de familier, der er bekymrede for, at de ikke kan betale næste måneds regninger,” fastslog Obama i Denver.

Vækstpakkens mål er klare: Første skridt er at bremse recessionen. Andet skridt er at sikre ny fremgang. Konkret lover præsidenten 3,5 millioner nye job på to år, heraf 90 procent i den private sektor.

Obamas ligning for at få USA tilbage på sporet er enkel: Når folk har et arbejde, så stiger forbrugernes tillid, og de begynder at forbruge igen – og når de forbruger, så tjener virksomhederne penge og indleder nye investeringer. Resultat: Den onde cirkel brydes – og bliver i stedet til en god cirkel.