Græsk »nej« farver Europa rødt

Det danske eliteindeks falder ikke uventet efter søndagens folkeafstemning i Grækenland. Efter få minutters handel er C20 Cap-indekset nede med omkring 1,3 pct. De fleste steder i Europa er faldene endnu større.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI. Det græske nej til hjælpepakken fra landets kreditorer får mandag morgen det danske eliteindeks til at falde.
Læs mere
Fold sammen

Det græske nej til en lånepakke fra landets kreditorer farver aktiemarkeder røde rundt om i Europa. De danske aktionærer står til at indkassere en øretæve i den mere moderate ende, da det danske eliteindeks ligger til et fald på omkring 0,8 pct. efter en halv times handel. Dykket i Danmark er på niveau med det britiske, mens aktiemarkederne i lande som Tyskland og Frankrig falder i omegnen af 1,5 pct.

Det er den græske befolknings afvisning af en lånepakke fra landets investorer, der får usikkerheden til at sprede sig på ny rundt om i Europa. Det græske nej øger sandsynligheden for en såkaldt »Grexit«, men den græske finansministers afgang mandag morgen kan give en ny åbning i de fastlåste forhandlinger.

Hos Nordea råder seniorstrateg Tine Choi Danielsen investorerne til at holde tunge lige i munden. Verden er andet end græsk gældskaos, lyder det.

»Verden er andet end Grækenland, og når vi løfter blikket fra Grækenland og ud over verdensøkonomien går det fremad og tempoet er stigende især i Europa. Samtidig vil den europæiske centralbank, hvis bliver nødvendigt gøre, hvad der kræves for at undgå den græske krise spreder sig,« skriver Nordea i en analyse.