Græsk "nej" tænder ilden på finansmarkederne

Søndagens græske "nej" til kreditorernes reformkrav vil de kommende dage udløse stor usikkerhed på de finansielle markeder. Det forudser økonomer og analytikere.

Foto: PETER PARKS.
Læs mere
Fold sammen

Der er mandag udsigt til faldende aktiekurser på de internationale markeder og faldende renter i de stærke europæiske økonomier, såsom den danske.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian forudser, at turbulensen på de finansielle markeder vil vare, indtil at man politisk har fundet svar  på de spørgsmål, som det græske ”nej” rejser.

»Markedernes rygmarvsreaktion, når usikkerheden tager til, er, at aktiekurserne sendes sydover – og aktierne må forventes at komme til at falde over de kommende dage. Herefter vil udsvingene i markedet sandsynligvis være store. Men det er dog værd at erindre, at de finansielle markeder er blevet vant til at skulle forholde sig til meget stor usikkerhed i Grækenland, og det er derfor svært at sige, hvor voldsom reaktionen bliver,« skriver Steen Bocian i en kommentar til det græske valgresultat.

Investeringsøkononm Per Hansen fra Nordnet mener ikke, at investorerne vil være totalt uforberedte på det græske nej. Ikke desto mindre venter han nu større kursfald på de europæiske aktiemarkeder.

»De første indikatorer siger ca. 3 pct. for det tyske DAX indeks. Et bud på de danske aktier vil være i nærheden af 2 pct. kursfald med det, som vi ved aktuelt,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Begge økonomer forventer, at renterne i de økonomisk stærke lande vil falde, da investorerne i turbulente tider søges ly i lande, hvor der er godt styr på den økonomiske politik.

»I første omgang taler det for lavere renter i Danmark. Vi venter ikke, at Danmarks Nationalbank vil blive tvunget til at ændre på den ledende rente, som følge af det græske ”nej”,« skriver Steen Bocian fra Danske Bank.

Handelsmæssigt bemærker Steen Bocian, at Danmark handelsmæssigt ikke er afhængig af Grækenland, men at det græske ”nej” i større eller mindre udstrækning kommer til at påvirke det økonomiske samarbejde i hele Europa.

»Umiddelbart er det græske ”nej” ikke noget, som bør holde danskerne vågne, men det er nok et godt tidspunkt til at være årvågen i forhold til udviklingen på de finansielle markeder,« skriver Steen Bocian.

På valutafronten påpeger Per Hansen fra Nordnet, at den amerikanske dollar formentlig vil blive styrket yderligere.

»Dels som en konsekvens af at investorerne søger mod de sikre havne, men også fordi ECB givetvis, i det mindste i en overgangsperiode, vil forsøge de kvantitative lempelser og nærmest oversvømme markederne med likviditet, og det vil svække euroen,« skriver han.