Før regnskabssæsonen: Investorerne står klar med linealen

Der er lagt i kakkelovnen til gevaldige kurssmæk, hvis virksomhederne skuffer med indtjeningen eller hvis forventningerne til andet halvår ligger i den lave ende. Det spår både Sydbank og Nordea få dage før halvårsregnskaberne i en lind strøm kommer på gaden.

Forventningerne er skruet helt i vejret forud for den kommende regnskabssæson, hvor de børsnoterede selskaber skal vise markedet, hvad de har præsteret i årets første seks måneder.

Og meldingen er klar fra både Sydbank og Nordea: Der er ikke plads til skuffelser, hverken i bakspejlet eller i forruden.

”Med den aktuelle usikkerhed om dollarkursen og tilstanden i den amerikanske økonomi har markedet blikket stift rettet mod virksomhedernes forventninger til resten af året. Her vil vi se en gentagelse af situationen i Sverige. Der er ikke kun store tæsk i vente til de selskaber, som ikke leverer varen. Også de virksomheder, som rent faktisk leverer eller overgår egne forventninger, men som ikke har noget godt at sige om det næste halve år, vil blive sendt nedad,« vurderer Michael Matzen over for Jyllands-Posten.

Hos Sydbank er meldingen den samme, hvor man henviser til Sverige, hvor flere selskaber fik ørerne i maskinen, fordi forventningerne var særdeles store forud for halvårsregnskaberne.

”Danske aktier er steget i pris i de seneste godt fire år, og efterhånden nærmer prisfastsættelsen sig sine steder det anstrengte. Der er ingen plads til fejltrin fra virksomhedernes side i regnskaberne, og skuffelser risikerer at ende i deciderede kurssmæk. Et fald på 10 pct. er ikke utænkeligt,« siger Sydbanks analysechef, Bjørn Schwartz.

Sydbank vurderer, at specielt rederierne og medicinaktierne kan få kurssmæk, da deres indtjening er bundet meget op på dollaren.