Den danske fondsbørs går enegang: Ingen andre er åbne i hele Europa

Mandag byder på en unik situation på de europæiske børser. Kun én eneste - den danske - holder åbent for handel, mens resten er lukket.

Arkivfoto. Mandag byder på en unik situation på de europæiske børser. Kun én eneste - den danske - holder åbent for handel, mens resten er lukket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fejringen af arbejdernes internationale kampdag 1. maj, der får børser fra Reykjavik til Athen til at holde lukket. Undtagelsen er London, hvor der dog alligevel er lukket denne mandag på grund af en såkaldt »bank holiday«.

Men i København er der gang i aktiehandelen - dog mindre end på en almindelig dag. Ved 11-tiden er omsætningen af danske aktier på 700 mio. kr. - det er næsten en halvering i forhold til gennemsnittet for de seneste dage, oplyser fondsbørsens ejer, Nasdaq, som dog forventer mere aktivitet, når amerikanerne kommer i sving senere på dagen.

»Grunden til, at vi holder åbent, er, at bankerne har åbent. Bankerne er vores kunder, så de sætter rammerne for det, på dage som ikke er helligdage,« fortæller Javier Garrido, talsmand for Nasdaq i København.

Bankerne er dermed også med til at diktere, at fredagen efter Kristi himmelfartsdag til gengæld er en lukkedag på børsen, selv om det ikke er en helligdag.

»Vi har en løbende snak med banker og børsmæglere omkring åbningsdage og -tidspunkter, og det følger typisk, hvordan kunderne gerne vil have markedet indrettet«, siger Javier Garrido.

Selv om der er lukket over næsten hele Europa, bliver flere af de større europæiske aktieindeks holdt ajour. Således falder Stoxx Europe 50 med 0,1 pct., hvilket alene skyldes udviklingen i Novo Nordisk, der er den eneste af de 50 aktier i handel.

I Stoxx 600-indekset indgår der i alt 20 danske aktier, som boltrer sig alene og leder indekset til et fald på knap 0,1 pct.

På globalt plan var der også lukket på næsten alle asiatiske børser mandag - men undtagelse af Japan, Australien og New Zealand.

Også de mellemøstlige børser i blandt andet Kuwait, Jordan og Saudi-Arabien holder åbent 1. maj, ligesom der heller ikke er nogen fridag på kæmpebørserne i New York.