Danske aktier tabte pusten

Den gode stemning, der ved middagstid blev understøttet af solide regnskaber fra amerikanske Goldman Sachs og Johnson & Johnson, aftog en smule inden markedslukning grundet et svagt amerikansk detailsalg.

Foto: Brian Bergmann
De danske aktier endte i plus, men fik reduceret middagens stigninger, og C20-indekset lukkede 1 pct. højere i 282,52. Det var især de cykliske aktier, der dominerede udviklingen, og finansaktierne fulgte trop.

- Det blev en god handelsdag for de danske aktier, hvor især de cykliske var i fokus med store stigninger. De største stigninger kom fra D/S Norden, der fulgte udviklingen i tørlastraterne og steg markant, og Carlsberg, der steg sammen med rublen. Goldman Sachs og Johnson og Johnson kom begge med gode regnskaber, og nu afventes Intel, der er aktuel efter amerikansk markedslukning.

På makrofronten dannede detailsalg og producentpriser et lille minus i karakterbogen, kommenterede Nils Lundsby seniorrådgiver fra Nordea til RB-Børsen.

Carlsberg-aktien blev sendt solidt op, og sluttede handlen med en fremgang på 4,2 pct. til kurs 333.

- Carlsberg har været tynget den seneste tid af den russiske økonomi og rublen, og tirsdag så vi solide løft i de russiske markeder samt en stigning i rublen, hvilket blev afspejlet i Carlsbergs solide kursudvikling, sagde seniorrådgiver Nils Lundsby.Novozymes faldt 0,7 pct. til kurs 409,5, mens Danisco blev løftet 1,9 pct. til kurs 210.

Tyske Cropenergies, som står bag Europas største produktionsanlæg til bioethanol, præsenterede regnskab for første kvartal og realiserede en solid omsætningsvækst, mens driftsindtjeningen (EBITDA) dog faldt. Cropenergies venter, at overskuddet vil stige betydeligt i 2009/2010, og der ventes fortsat vækst.Lundbeck steg 1 pct. til kurs 104. Medicinal- og medicokoncernen Johnson & Johnson, der ejer en andel af biotekselskabet Elan, var aktuel med solidt regnskab, hvor bundlinjen dog var ramt af øget konkurrence fra kopiprodukter. Elan er Lundbeck-konkurrent inden for Alzheimers-medikamenter.

De danske finansaktier fastholdt tirsdag morgens fremgang, og Danske Bank lukkede 2,6 pct. højere i kurs 87,5, mens Nordea steg 0,3 pct. til kurs 40,4.D/S Norden steg 7,6 pct. til kurs 174,5, efter at tørlastraterne ligeledes så fremgang. Imens lukkede den danske containergigant A.P. Møller - Mærsk 2,1 pct. højere i kurs 29.800.

Vestas gik imod strømmen og faldt 1,5 pct. til kurs 365,5. Det kinesiske vindmølleselskab China Windpower har indgået en hensigtserklæring om at udvikle 1500 MW i projekter med ren energi i det nordøstlige Kina. Det oplyser selskabet til fondsbørsen i Hongkong, skriver Bloomberg News.

H+H dykkede 7,5 pct. til kurs 283, efter at betonelementkoncernen tirsdag morgen nedjusterede forventningen til helårsunderskuddet. Nu venter selskabet, at det bliver større end det tidligere estimerede tab på 100 mio. kr.

Det globale aktiehumør blev reduceret ved eftermiddagstid, efter at det amerikanske detailsalg for juni skuffede. Skuffelsen fra detailsalget forstærkes af at husholdningerne har fået tilført 116 mia. dollar i skattelettelser i april og juni. Nykredit hæftede sig ved, at der i juni nominelt er tale om en stigning på blot 2,2 mia. i detailsalget.

RB-Børsen