Brøndby-regnskab øger mystik om direktør-fyring

Halvårsregnskabet fra Brøndby viser en forretning i fremgang. Det sportslige trækker ned. Hvorfor røg direktøren ud, når han leverede varen?

Foto: Claus Bech Andersen. Bestyrelsesformand Per Bjerregaard forventer, at Brøndby IF kommer ud af 2009 med et underskud på 30 mio. kr.
Læs mere
Fold sammen
Hvorfor kylede Brøndby-bestyrelsen deres adm. direktør Hermann Haraldssson på porten for små fire uger siden?

Det spørgsmål har bestyrelsesformand Per Bjerregaard og den øvrige bestyrelse i Brøndbyernes IF Fodbold A/S formodentlig ønsket at parkere på en øde plet ude på Vestegnen, men da klubbens halvårsrapport fredag eftermiddag landede hos fondsbørsen, stod det og blinkede mellem linjerne i det 13 sider lange regnskab.

Regnskabet i sig selv var en skuffelse, da det børsnoterede selskab meldte ud om et halvårsminus på mere end 16 mio. kr. før skat – og et forventet tab i hele 2009 på mere end 30 mio. kr. Men ser man bort fra den skuffende nedjustering, hvor den dyre – og underpræsterende - spillertrup suger dyrebar kapital ud af klubbens kasse, så er det interessant at bemærke, at driftsresultatet går frem.

Det er her, at den nu fyrede adm. direktør Hermann Haraldssson, og den snart afgående finansdirektør Palle Nordahl, har kunnet sætte deres aftryk på tingenes tilstand i Brøndby.

Af regnskabet kan man læse, at driften i 1. halvår er forbedret med 5,6 mio. kr. Resultatet før transferindtægter, finansielle poster og skat er i første halvår på 5,2 mio. kr., ganske vist en nedgang i forhold til året før, men her var det en engangsindtægt, der trak op, og derfor er driften altså gået mærkbart frem fra et lille minus til et plus på 5,2 mio. kr.

Fremgang i omsætning
Bag det flotte driftsresultat gemmer sig en ret markant omsætnings-fremgang. Salget er steget fra 81 mio. kr. til 95 mio. kr., så er der tale om en fremgang på knap 32 pct., hvis man justere for engangsindtægter i 1. kvartal 2008.

Det er specielt sponsorindtægterne, der er steget markant, med hele 45,7 pct. op til 46 mio. kr., mens også salget af mad og drikkevarer samt indtægterne fra arrangementer på stadion er gået frem med 30,8 pct. til 13,7 mio. kr. for halvåret.

I alt er omsætningen øget med 14 mio. kr. i første halvår - fra 81 mio. kr. til 95 mio. kr.

Når man ser på den udvikling, er det svært at få det til at rime på direktør-fyring – altså må det formodes, at der ligger helt andre årsager end dårlig økonomisk performance bag afskedigelsen af Hermann Haraldsson.

Økonomisk står det til gengæld skidt til i den sportslige afdeling, hvor sportschef Anders Bjerregaard sidder på pengekassen. Det er her, pengene tabes - alene transferposten gav et halvårsminus på mere end 17 mio. kr. - men omvendt er det også her, at de store indtægter kan komme fremadrettet. Hvis altså klubben fra Vestegnen formår at præstere på grønsværen.

Høje lønomkostninger
Halvårsregnskabet er tynget af, at omkostningerne er eksploderet, således at Brøndby ikke på de nederste linjer i regnskabet formår at profitere af, at der kommer flere penge i kassen sammenlignet med sidste år. Selskabet skriver selv i årsregnskabet, at det er stigende lønomkostninger til dels administrationen og spillertruppen, der er skyld i den større omkostningsbase.

I alt er omkostningerne vokset med 17 mio. kr. til 90 mio. kr. i første halvår. Præcis, hvor meget den dyrere spillertrup trækker op i omkostningerne, står der ikke noget om, men det er nærliggende, at det i særdeleshed er spillertruppen, der trækker øgede lønkroner ud af selskabet, hvor indkøbene af profiler som bl.a. Jan Kristiansen og Michael Krohn-Dehli koster dyrt, når der ikke kommer penge ind den anden vej fra eksempelvis spillersalg eller lukrativ deltagelse på den europæiske scene.

Her har Brøndby dog muligheden for at kvalificere sig til Europa League i andet halvår 2009.