Aktier/tendens: Lavere åbning i vente

 

Den negative tendens fra fredag kan fortsætte mandag morgen, hvilket afspejles i de europæiske indeksfutures. Det danske aktiemarked gik fredag næsten enegang blandt de europæiske eliteindeks og lukkede med plus. Sent fredag kom den vigtige amerikanske arbejdsmarkedrapport, som slukkede en stor del af de amerikanske investorers håb om en snarlig rentenedsættelse. Det sendte de toneangivende amerikanske fondsbørser lavere og samme trend fulgte de asiatiske markeder mandag morgen - dog uden at den japanske børs var åben.

 

A.P. Møller - Mærsk lukkede fredagens handel med et tab på 1,7 pct. til kurs 52.000. En mulig udvidelse af APMs aktiviteter i Indien kan være på vej. Havneoperatøren APM Terminals har åbnet den tredje containerterminal i havnen Jawaharlal Nehru Port i Mumbai. Men APM selskabet håber også at komme med i den fjerde terminal i havnen. Samtidig vurderer eksperter, at en forbedring i Maersk lines fragtrater har lange udsigter, da der ikke er nogle fundamentale indikationer der peger mod højere fragtrater.

 

Dagbladet Børsen satte mandag morgen fokus på medicinalindustrien. Resultaterne af de mange forskningskroner syntes, at udeblive for verdenens medicinalselskaber. Industrien håber på et teknologisk gennembrud, og giver samtidig samfundet en del af skylden. Over de seneste 20 år er medicinalindustriens udgifter til forskning og udvikling femdoblet, men antallet af godkendte lægemidler har langt fra vist samme tendens. Novo Nordisk lukkede 2,0 pct. højere i kurs 475 mens Lundbeck lukkede 0,5 pct. højere i kurs 157 i fredagens handel.

 

Novozymes vil mandag morgen tiltrække sig lidt af investorernes opmærksomhed. Det australske selskab, Gropep, som for nylig blev overtaget af danske Novozymes, har indgået en aftale med det britiske selskab Immunodiagnostic Systems Limited. Det skrev nyhedssiden northeast-press.com. Gropep og Immunodiagnostic Systems Limited skal samarbejde om bekæmpelsen af prostata og brystkræft. Novozymes lukkede 3,8 pct. højere i kurs 517 i fredags.

 

Keops endte 1,4 pct. lavere i kurs 21,4 i fredagens handel. Sidste uge bød på fortsatte spekulationer og kritik af Eric Rylbergs rolle i ejendomsselskabet. Antallet af optioner Eric Rylberg fik tildelt umiddelbart efter sin ansættelse i Keops i begyndelsen af november, mere end antyder, at Rylbergs rolle i selskabet siden er drastisk forandret. Det skrev Dagbladet Børsen. Keops er i forbindelse med sagen blevet beskyldt for at ikke at give korrekte oplysninger til fondsbørsen.

 

Det danske biotekselskab Neurosearch er godt på vej til at indgå nye partneraftaler. Det vurderede investeringsbanken Gudme Raaschou, der udpegede Neurosearch som en af årets bedste investeringer på det danske aktiemarked. Neurosearch lukkede 2,2 pct. højere i kurs 321,5 i fredagens handel.

 

DFDS kan komme i fokus mandag morgen, da DFDS sejlede med fuld fart frem i fredagens handel og lukkede hele 7,9 pct. højere i kurs 780. Over weekenden steg prisen på olie lidt efter den sidste uges massive prisfald. En højere oliepris kan give DFDS højere brændstofpriser.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )