Aktier: TV-køb sender TDC til tælling

TDC's indkøbstur i Norge falder ikke i aktionærernes smag. Aktien bliver banket ned.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 12,5 mia. kr. har TDC tænkt sig at købe det norske kabel-tv-selskab Get, har selskabet annonceret mandag morgen, og det giver straks en negativ kursreaktion, der sender aktien til bunds i C20 Cap-indekset i den tidlige handel.

Samlet ligger indekset 0,1 pct. lavere i 809,92 efter et kvarters handel og afspejler dermed den lidt negative tendens, der præger aktiemarkederne efter weekendens skuffende nøgletal fra Kina.

Såvel Kinas detailsalg som industriproduktion skuffede og har medvirket til kursfald på de asiatiske aktiemarkeder fra ugens begyndelse. Derudover lurer rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, på onsdag.

- Det, man er lidt bekymret for i USA, er, at det paradoksalt går så godt, at man måske kan vente en ændret ordlyd, når centralbanken holder rentemøde på onsdag. Det kan føre til, at man får højere renter tidligere, end før antaget, siger aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

TDC's køb er dog det, der løber med de største overskrifter indtil videre. Efter 15 minutter ligger tele- og tv-aktien 5 pct. lavere i kurs 44,05.

Købet gør ellers efter eget udsagn TDC til en ledende kommunikations- og home entertainment virksomhed i Skandinavien. Men det kræver et stort kontantbeløb, som skal rejses via obligationer, og som betyder et lavere udbytteniveau. For 2014 skruer TDC ned for udbyttet til 2,5 kr. per aktie fra en tidligere plan om 3,7 kr. per aktie, hvoraf de 1,5 kr. allerede blev udbetalt i august.

I den modsatte ende af indekset nyder Carlsberg godt af spekulationer om opkøb i bryggeribranchen. I weekenden afviste Heineken en tilnærmelse fra Sabmiller, og ifølge Jesper Bamberger kan det få investorerne til at spekulere i, om Carlsberg nu bliver et opkøbsmål - trods at fondsejerskabet umiddelbart er en stor forhindring for et salg. Ikke desto mindre starter Carlsberg-aktien 2,4 pct. højere i 548,50.

Danske Bank er med i toppen, efter at banken fik hævet sin anbefaling hos Deutsche Bank. Den nye anbefaling lyder på ”køb” mod tidligere ”hold”, mens kursmålet øges til 185 kr. fra 160 kr., viser data fra Bloomberg. Det hjælper til at løfte aktien til 162,80 kr. - en stigning på 0,9 pct.

Novo Nordisk satte fredag med en stigning på 2,7 pct. til 272,2 kr. sin fjerde kursrekord i træk efter de positive meldinger om vægttabsmidlet Saxenda fra et ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Denne uge kommer diabetesselskabet - og markedet som helhed - igen i fokus i forbindelse med EASD-konferencen i Wien. Mandag starter aktien dog roligt med et marginalt fald på 0,1 pct. til 273,70 kr.

/ritzau/FINANS