TDC i kæmpe milliardopkøb

For første gang i en årrække viser TDC et offensivt træk og køber norske Get for 12,5 milliarder kroner.

TDCs topchef, Carsten Dilling Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC køber Norges næststørste kabel-tv-selskab Get for en samlet pris på 13,8 milliarder norske kroner, svarende til ca. 12,5 milliarder kroner.

Det er første gang i en årrække, at TDC for alvor går i offensiven med så stort opkøb uden for landets grænser.

Siden kapitalfondene overtog TDC har selskabets udlandseventyr ellers primært handlet om frasalg. I 2010 solgte TDC det schweiziske selskab Sunrise for 18,6 milliarder kroner til CVC Parnters, ligesom polske Polkomtel, østrigske One, tyske Talkline og baltiske Bité alle er frasolgt.

I en fondsbørsmeddelelse skriver TDC, at handlen markerer en væsentlig udvikling for TDC, der hermed bliver den ledende kommunikations- og home entertainment virksomhed i Skandinavien.


Get er en form for svar på Yousee i Danmark. Selskabet leverer signaler til nordmænd via coax-kabler (tv-kabler) og fiberoptiske kabler. I alt er 500.000 husstande i dag koblet på Gets fiberbaserede net, og over en million privat- og virksomhedskunder modtaget tjenester fra selskabet hver dag, oplyser selskabet selv.

Gets overskud voksede i 2013 med 17 procent til 1,1 milliarder norske kroner, mens omsætningen steg med 14 procent til 2,4 milliarder norske kroner. Selskabet havde ved udgangen af 2013 840 medarbejdere.

Berlingske Business skrev tidligere på måneden, at TDC var blandt byderne på Get, som har været ejet af investeringsbanken Goldman Sachs og investeringsselskabet Quadrangle.

TDCs nordiske forretning har været hårdt presset, og Carsten Dilling, TDCs topchef, har selv peget på opkøb som det, der skal »tilføre TDC nye løsninger.«

Ifølge TDC selv vil handlen give både omkostnings- og omsætningssynergier, hovedsagligt relateret til de kommercielle fordele ved en omfattende skandinavisk kabel-tv-virksomhed, ved udnyttelse af Gets netværk til erhvervskunder og gennem andre omkostningsbesparelser.

TDC estimerer, at synergieffekten vil beløbe sig til 185 millioner norske kroner, svarende til 167 millioner kroner, som vil være fuldt realiseret ved udgangen af 2017.

Selvom Get bliver en del af TDC, fortsætter selskabets administrerende direktør Gunnar Evensen, som har siddet på posten siden 2000.

Handlen er betinget af de norske konkurrencemyndigheders godkendelse, men handlen forventes at være gennemført i fjerde kvartal 2014. Herefter vil TDC offentliggøre, hvordan opkøbet vil påvirke TDCs finansielle forventninger til 2014.