Aktier: Topdanmark og Mærsk ramt af nedtur i surt marked

Det danske aktiemarked åbner i rødt onsdag morgen, og Mærsk, Novo Nordisk og Topdanmark oplever de største kursfald blandt de store selskaber.

Efter få minutters handel falder C25-indekset 0,3 pct. til 1149,21.

Den negative stemning følger kursfald i USA og Asien, som skyldes usikkerhed på den politiske scene i USA, hvor der i øjeblikket bliver forhandlet om en forøgelse af gældsloftet. Det skal forhindre, at den offentlige administration lukker ned på fredag.

»Årsagen til den mavesure stemning hos investorerne skulle findes i udfordrende gældsloftforhandlinger i USA.«

»Det er dog ikke unormalt, at partierne forsøger at snige andre politiske mærkesager ind som betingelser for en budgetaftale,« skriver seniorstrateg Andreas Østerheden fra Nordea i en kommentar.

I C25-indekset ligger Mærsk-aktierne i bunden med kursfald på 1 pct. til henholdsvis 11.080 kr. for B-aktien og 10.590 kr. for A-aktien, mens Novo-aktien ligger i samme terræn med et fald på 0,6 pct. til 336,95 kr.

Der er også pres på forsikringsselskaberne. Tryg og Topdanmark har været under luppen hos Credit Suisse, der ifølge Bloomberg har sænket anbefalingerne af aktierne til henholdsvis »neutral« fra »outperform« og »undervægt« fra »neutral«.

Topdanmark-aktien falder 0,9 pct. til 275,80 kr., mens Tryg ligger 0,3 pct. lavere i 156,20 kr.

PLUS TIL PANDORA

Pandora-aktien er omvendt en af de få i plus med en stigning på 1,6 pct. til 613 kr.

Smykkeselskabet holdt kapitalmarkedsdag for investorer og analytikere, og tilbagemeldingerne var efterfølgende positive, da der er nu kommet svar på, hvorfor der er udsigt til lavere vækstrater og marginer i de kommende fem år. Aktien er dog faldet små 10 pct. i år.

På juniorbørsen First North har NPInvestor, der har erhvervsmanden Erik Damgaard i ejerkredsen, onsdag sin første handelsdag efter flere problemer med at få børsnoteringen ud over rampen.

Det er dog lykkedes selskabet at sælge lidt over 1 mio. aktier til 17 kr. per styk, men aktien får en hård debut med et fald på 17,6 pct. til 14 kr.