Aktier: Positivt fokus på Mærsk og Vestas-ordrer trækker C20 op

Positivt fokus på den globale containerindustri og højere oliepriser giver torsdag dobbelt støtte til Mærsk-aktierne, der stiger 2,0 pct. til 11.500 kr. for B-aktiens vedkommende, og som dermed bidrager til den positive udvikling i det samlede eliteindeks, C20 Cap, der ved middagstid stiger 0,3 pct. til 1075,76.

Arkvifoto: Positivt fokus på den globale containerindustri og højere oliepriser giver torsdag dobbelt støtte til Mærsk-aktierne, der stiger 2,0 pct. til 11.500 kr. for B-aktiens vedkommende, og som dermed bidrager til den positive udvikling i det samlede eliteindeks, C20 Cap, der ved middagstid stiger 0,3 pct. til 1075,76. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

»Olieaktierne er jo dem, der har det bedst i dag - hele vejen rundt. De ligger i top i Europa, og man kan se, at olieprisen er kommet igen i de seneste par dage, og Mærsk ligger ganske fint. Det er en klar tendens i markedet«, konstaterer chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.

Onsdag viste tal fra USA overraskende lave lagre af råolie, og siden er prisen på en tønde Brent-olie steget til 52,40 dollar per tønde fra lidt over 52 dollar ved børslukketid onsdag. Men lave lagre er ikke den eneste grund til olieprisstigningen, mener Mads Zink.

»Vi så, at olieprisen bundede lidt ud for en uges tid siden, og i den sidste uge er olieprisen steget igen, og øvrige råvarer er også steget, og det er det, der smitter af på olieselskaberne, og det er derfor, at Mærsk ligger i toppen i dag.«

Yderligere kan der torsdag måske spores en positiv opmærksomhed mod containerindustrien i markedet, der har også effekt for Mærsk-aktierne, mener Mads Zink,

Bloomberg News viderebringer torsdag udtalelser fra Rene Piil Pedersen, der repræsenterer Mærsk i Asien, om, at containerrederierne viser tegn på bedre styring af kapaciteten.

ORDRER TIL VESTAS

Med i toppen af eliteindekset med en stigning på 1,8 pct. til 560 kr. ligger også Vestas.

»Når olieprisen stiger, så har det ind i mellem også en positiv effekt over mod Vestas, så det kan ses lidt i det lys«, vurderer Mads Zink.

»Men ellers har der været positivt fokus på Vestas, og vi har set, at udlandet har købt aktien i lang tid, og det er udlandet, der er den markant største køber i dag«, tilføjer han.

Torsdag formiddag rapporterer Vestas om en fast og ubetinget ordre på 148 megawatt (MW) på det amerikanske marked. Ordren er fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der er drevet af tidligere Dong-ansatte.

Yderligere er Vestas' halvejede datterselskab, MHI Vestas, et skridt nærmere en bestilling på minimum 680 MW til offshoreprojekterne Borssele 3 og 4 i Holland, da der er indgået en betinget kontrakt, oplyser selskabet. Indtjening fra aftalen ligger dog langt ude i fremtiden, da møllerne først ventes opstillet i 2020.

Genmab har vedtaget et nyt bonusprogram, og det er under luppen i dagbladet Børsen. Ifølge avisen er programmet tæt på storaktionæren ATP's smertegrænse for den slags. Genmab-aktien falder 0,5 pct. til 1420 kr. og ligger dermed nederst af alle i C20. Biotekselskabet er dog fortsat den mest stigende af eliteaktierne siden nytår.

ANALYSE PRESSE NNIT

Uden for C20 er der blandt andet fokus til NNIT. It-aktien får negativ opmærksomhed fra Nordea, som indleder dækning af NNIT med anbefalingen »sælg« og et kursmål på 160 kr., hvilket er 15 pct. under onsdagens lukkekurs på 188,50 kr. Torsdag middag falder aktien 0,3 pct. til 188 kr.

På regnskabsscenen kom der sent onsdag tal fra Fast Ejendom Danmark. Her faldt indtægterne i 2016, og det ser de også ud til at gøre i 2017 ifølge første prognose. Der kommer intet udbytte til aktionærerne, men der er dog planer om et aktietilbagekøb for 10 mio. kr., eller godt 4,3 pct. af børsværdien. Aktien falder 1,2 pct. til 83,50 kr.

Torsdagens kalender viser planlagte regnskaber fra Flügger, SP Group, Nordicom og DLH. Sidstnævnte har dog taget noget af spændingen ud af regnskabet ved at offentliggøre foreløbige tal tidligere i marts i forbindelse med et strategiskifte.