Aktier: Opkøb og pæne råvarepriser trak C20 op

Opkøb og højere råvarepriser var med til at sende det danske eliteindeks, C20 Cap, op tirsdag, hvor Mærsk endte som det mest stigende elitepapir på fondsbørsen.

Læs mere
Fold sammen

De danske aktier startede ud med pæne stigninger, men de aftog i løbet af eftermiddagen, hvor også de store europæiske aktieindeks gik tilbage. Samlet sluttede indekset dagen med en stigning på 0,6 pct. til 1014,37.

- Det startede egentligt med pæne aktiekursstigninger i hele Europa. Der har været nogle nøgletal, som måske endda har fået markedet til at gå en lille spids tilbage. Europa er røget i minus, og den trend smitter af på det danske marked, selv om vi "outperformer" en smule, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

A.P. Møller-Mærsks B-aktie gik frem med 3,4 pct. til 8905 kr., og det skyldes blandt andet mandagens stigninger i olieprisen samt udenlandske køberes interesse i aktien.

- Udlandet var sælgende i Mærsk i sidste uge, og det har lagt et pænt pres på aktien. I alt solgte udenlandske mæglere mere end 125.000 aktier i sidste uge, men i dag er udlandet nettokøbende, forklarer chefhandleren.

Sent på eftermiddagen varslede konglomeratet desuden om et rateløft på ruten mellem Asien og Nordeuropa. Maersk Line ser gerne, at raterne på ruten hæves med 500 dollar per tyvefodscontainer (teu). Efterfølgende varslede konkurrenten Hapag-Lloyd om et rateløft på 1075 dollar per teu per 1. juni.

FLSMIDTH OP FØR REGNSKAB

FLSmidth-aktien oplevede også en pæn stigning på 3,2 pct. til 248,90 kr. forud for selskabets regnskab for første kvartal, der offentliggøres onsdag. Generelt havde råvaresektoren en god dag i Europa, og det kan have smittet af på aktien. Konkurrenterne har dog alle meldt om et udfordret marked for mineudstyr, og analytikerne ser frem mod en afklaring på situationen for FLSmidth.

- Alle konkurrenterne har indtil nu meldt om svage markeder, og det interessante er, hvordan FLSmidth har klaret skærene i første kvartal, siger Klaus Kehl, der er chefaktieanalytiker, til Ritzau Finans.

GN PÅ OPKØB

Også GN Store Nord endte blandt toppen i C20 Cap tirsdag med en stigning på 2,4 pct. til 133,10 kr., efter at selskabet brugte pinsen på et stort opkøb i USA for op mod 1 mia. kr.

GN Store Nords høreapparatdivision, GN Resound, har indgået en langsigtet leveringsaftale med Audigy Group, som er en uafhængig høreapparatskanal i Nordamerika med flere end 250 netværksmedlemmer. Samtidig vil GN Resound overtage det amerikanske selskab for op til 151 mio. dollar, eller 983 mio. kr., betinget af en godkendelse fra de amerikanske konkurrencemyndigheder og visse andre ting.

I første omgang vil GN lægge 91 mio. dollar på bordet. Hvor meget prisen derefter stiger op mod de 151 mio. dollar afhænger af, hvordan Audigy klarer sig fremover.

I 2015 solgte Audigy-netværkets medlemmer over 80.000 enheder fra 600 salgssteder over hele USA.

Hos børshuset Morgan Stanley påpeges det, at GN Resounds konkurrenter Sonova og William Demant er gået mere direkte til slutbrugerne ved at opkøbe detailforhandlere. Det havde finanshuset også gerne set GN gøre.

- Vi ville fortrække, hvis GN erhvervede sig høreapparat-detailforhandlere direkte frem for en udbyder af forretningsservices, da det ikke eliminerer risikoen for, at høreapparatforretninger, der køber services hos Audigy, bliver købt af virksomheder som William Demant og Sonova, skriver Morgan Stanley i en kommentar til opkøbet.

NOVO MED NYT FRA USA

Novo Nordisk var også ude med en fondsbørsmeddelelse i pinsen, hvor der mandag blev indsendt ansøgning om markedsføringstilladelse til de amerikanske lægemiddelmyndigheder for et langtidsvirkende faktor IX-præparat til behandling blødersygdommen hæmofili B.

Registreringsansøgningen kommer efter indsendelse af en tilsvarende ansøgning til de europæiske myndigheder i januar, hvor Novo samtidig varslede, at den amerikanske ansøgning ville blive sendt ind senere i første halvår af 2016.

Novo-aktien endte dagen med en stigning på 0,7 pct. til 359,50 kr.

HOP UDEN FOR C20

Fodboldklubben Brøndby, der har ansat Alexander Zorniger som ny cheftræner fra 1. juni, var blandt højdespringerne på aktiemarkedet med en stigning på 15,7 pct. til, 0,70 kr. Zorniger kommer fra Tyskland, hvor han tidligere har været cheftræner i VfB Stuttgart og RB Leipzig.

Den mest stigende aktie blev dog Dantax, der steg 21,1 pct. til 155 kr., efter at selskabet fremlagde sit regnskab for tredje kvartal af sit forskudte regnskabsår. Dantax meldte om en lavere omsætning og indtjening i kvartalet sammenlignet med samme periode året før, men kom samtidig med en meddelelse om, at John Jensen Holding vil købe Dantax's aktier i Nordic Air.

FINJUSTERINGER EFTER REGNSKABER

Fra analytikerkorpset kom der flere finjusteringer af kursmålene for Bavarian Nordic efter fredagens regnskab. Jefferies, Nordea, Danske Bank og Needham reducerede alle deres kursmål en smule til niveauet 400-410 kr. Alle fire gentog desuden deres købsanbefalinger af aktien, der faldt med 2,6 pct. til 244,50 kr. tirsdag efter et fald på 3,5 pct. fredag.

NNIT fik modsat opjusteret sine kursmål hos SEB og Danske Bank efter sit regnskab i fredags, men til niveauer under børskursen. SEB løftede kursmålet til 180 kr. fra 165 kr., mens Danske Bank hævede sit med 5 kr. til 175 kr. NNIT steg 0,6 pct. til 184 kr.

/ritzau/FINANS

 

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk