Aktier: Øget volatilitet og fortsatte fald i Europa

De europæiske aktiebørser fortsatte mandag, hvor de slap i fredags, og det var med faldende aktiekurser. Efter en periode med ret stabile markeder - og svagt stigende tendens - har de seneste dage budt på mere volatilitet.

Læs mere
Fold sammen

- Det var kun et spørgsmål om tid før dette udsalg. Vi havde set et ret bemærkelsesværdigt "rebound" for aktierne efter brexit-afstemningen, til trods for at de fundamentale forhold ikke havde forbedret sig i overensstemmelse hermed, siger Ralf Zimmermann, strateg hos Bankhaus Lampe, til Bloomberg News.

Ifølge Bloomberg News oplevede det såkaldte VStoxx-indeks, der måler volatiliteten blandt aktierne i eurozonen, den største stigning siden januar, hvilket indikerer en tilbagevenden til en mere ustabil periode efter en tid med roligere markeder.

- Der er også en risiko op til det kommende møde hos Federal Reserve, for der er et meget beskedent positivt potentiale, hvis centralbanken udskyder en renteforhøjelse, mens en negativ overraskelse kan udløse noget fald, tilføjer Ralf Zimmermann.

I Tyskland var der fokus på energiselskabet Eon, efter at aktien bliver handlet for gang efter udskillelsen af selskabets konventionelle energiaktiviteter i en selvstændigt børsnoteret enhed under navnet Uniper. Det er sket ved, at aktionærerne i Eon har fået en ny aktie i Uniper for hver ti aktier, de havde i Eon.

Eons aktie faldt korrigeret for Uniper med 2,9 pct., mens Uniper-aktien startede dagen i 10,015 euro men siden kravlede op i 10,34 euro.

Et andet stort tysk energiselskab - RWE - faldt desuden 1,9 pct. Også det selskab er på vej med en opsplitning i form af en selvstændig børsnotering af dets vedvarende energiaktiviteter, der ligger i selskabet Innogy.

Ifølge Bloomberg News, der henviser til personer med kendskab til planerne, skal der rejses omkring 2 mia. euro ved børsnoteringen. Derudover vil RWE ved samme lejlighed sælge ud af nogle af sine aktier i selskabet.

På Frankfurt-børsen var der også pres på industriselskabet Linde efter nyheden om, at det trækker sig fra fusionsforhandlingerne med sin amerikanske rival Praxair. Lindes aktie faldt 7,3 pct.

I London steg investeringsfirmaet SVG Capital derimod næsten 15 pct. til 649,50 pence. Det skyldes, at den Boston-baserede kapitalfond Harbourvest Partners har tilbudt at købe selskabet for omkring 1 mia. pund kontant - eller for 650 pence per aktie.

/ritzau/FINANS