Aktier: Nordea og Mærsk lå tungest i rødt C20

Nordea- og Mærsk-aktierne var at finde allernederst i det danske eliteindeks, der på første handelsdag efter påsken endte med at have en overvægt af røde aktier.

C20 Cap-indekset faldt tirsdag samlet med 0,4 pct. til indeks 991,14. Lidt anderledes så det ud på kontinentets øvrige aktiemarkeder. Her var der ved dansk børslukketid stigninger i Paris og Frankfurt, mens børsen i London lå til fald.

- Vi bliver herhjemme trukket ned af nogle lidt tunge selskaber. Dertil kommer, at vi - i modsætningen til nogle af de europæiske aktiemarkeder - har haft lukket hen over påsken, forklarer Mikkel Duus-Hansen, der er aktieanalytiker i Spar Nord, til Ritzau Finans.

Han påpeger dog, at forskellen på det danske eliteindeks og indeksene ude i Europa er i småtingsafdelingen.

BANK TIL BANKERNE

Blandt de danske elitepapirer, der hele tirsdag var hårdest ramt, var bankaktierne - især Nordea.

- Der er kommet nogle regler, som betyder, at de ikke kan bruge de interne modeller, de egentlig havde til hensigt, fortæller Mikkel Duus-Hansen.

Basel-komitéen offentliggjorde torsdag et længe ventet forslag til skærpede krav for de største banker. Komitéen lægger blandt andet op til, at bankerne ikke længere må anvende avancerede interne modeller for udlån til andre banker og finansielle virksomheder, investeringer i aktier samt lån til verdens største virksomheder.

Nordea-aktien sænkedes tirsdag med 2,5 pct. til 62,65 kr. og endte som C20's bundprop. Også Jyske Bank-aktien droppede - dog med lidt mere beskedne 1,5 pct. til 296,30 kr., ligesom Danske Banks aktie faldt med 0,6 pct. til 183,50 kr.

MÆRSK GLED MED OLIEPRISEN

Med til at trække C20 ned var de tunge aktier i A.P. Møller-Mærsk.

- Da olieprisen steg, var der fremgang til Mærsk. Og nu hvor olieprisen falder, gør Mærsk-aktierne det samme, analyserer Mikkel Duus-Hansen.

En tønde Nordsøolie kostede ved børslukketid 39,07 dollar, hvilket svarer til et fald på knap 3 pct. i forhold til mandagens pris og samtidig var det fjerde handelsdag i træk med fald for Nordsøolien.

Dertil kom, at Maersk Drilling, der er A.P. Møller-Mærsk-gruppens datterselskab på borerigmarkedet, modtog en tidlig opsigelse på en kontakt i Angola.

B-aktien i Mærsk-konglomeratet dalede med 1,9 pct. til 8655 kr., mens A-aktien droppede 2,3 pct. til 8450 kr.

KONFRONTATION AF VESTAS

Også Vestas var at finde i bunden af C20 oven på dagbladet Børsens skriveri om, at det belgiske konsulenthus Deminor vil konfrontere Vestas-toppen på onsdagens generalforsamling med en afsløring af, at Vestas i hemmelighed har finansieret milliardstore køb af vindmøller. Det sker på vegne af 53 utilfredse Vestas-investorer.

Vestas-aktien gled med 1,6 pct. til 458,30 kr.

I toppen af eliteindekset endte Pandora, efter at Signet Jewelers, der forhandler Pandoras smykker via den amerikanske smykkekæde Jared, har meddelt, at man i indeværende finansår - der slutter med udgangen af januar 2017 - venter en vækst i same-store-salget på 3 til 4,5 pct. Det fremgik af det årsregnskab, for det senest afsluttede regnskabsår, som selskabet annoncerede skærtorsdag.

Pandora, der onsdag inden påske steg med 3,0 pct., fortsatte tirsdag kursen op og sluttede øverst i C20 Cap med en stigning på 1,2 pct. til 859,50 kr.

LUNDBECK SKUDT NED AF FDA

Uden for eliteindekset var det Lundbeck, der løb med det meste af opmærksomheden oven på nyheden om, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har vendt tommelfingeren nedad over for at udvide listen over positive virkninger af Lundbecks depressionsmiddel Brintellix til også at omfatte kognitiv dysfunktion.

Meldingen fra de amerikanske myndigheder kom, efter at et flertal i et ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder i begyndelsen af februar ellers meldte ud, at Brintellix også kan anvendes til behandling af netop kognitiv dysfunktion hos mennesker med svær depression.

Aktien i medicinalselskabet raslede 7,3 pct. ned til 230 kr.

ATLANTIC PETROLEUM SKØD OP

Pressede Atlantic Petroleum, der fløj frem med 12 pct. til 14,90 kr., meddelte skærtorsdag, at det har indgået en såkaldt "Head of terms" - en slags hensigtserklæring - med London Oil and Gas, som dermed har erklæret sig indstillet på - under visse forudsætninger - at tilføre midler og aktiver til Atlantic Petroleum for et beløb af mindst 8 mio. pund per 24. juni 2016.

Gennemførelsen af transaktionen kræver dog fortsat forhandling og eksekvering af en juridisk bindende aftale samt et kompromis eller en resolution i relation til visse forpligtelser hos Atlantic Petroleum North Sea Limited. Derudover er det en forudsætning, at der indgås en aftale om behandlingen af gæld til Atlantic Petroleums hovedkreditor, Eik Bank.

Konkurstruede Dantherm fremlagde tirsdag sit årsregnskab for 2015. Heraf fremgik det, at selskabet venter at kunne afhænde samtlige aktiver inden udgangen af 2016. Indtil videre forsøges driftsaktiviteterne i de to helejede selskaber dog at blive opretholdt, oplyste selskabet.

Dantherm-aktien styrtdykkede med 9,3 pct. til 2,45 kr.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk