Aktier: Udsigt til negativ åbning oven på drop i oliepris

Prisen på olie har taget et dyk hen over påsken, og det ser ud til, at også de amerikanske aktier kommer til at glide sammen med den sorte råvare, når der åbnes for handel på Wall Street første handelsdag efter helligdagene.

 

Futures indikerer, at S&P 500-indekset dropper med 0,3 pct. fra handelsstart tirsdag, og også Dow Jones ligger til et fald på 0,3 pct., og Nasdaq-indekset lægger an til åbne 0,2 pct. lavere.

Udsigten til den negative åbning kommer for det første, efter at prisen på råolie er gledet den seneste håndfuld dage forud for den ugentlige opgørelse over de amerikanske olielagre. De forventes af markedet ifølge Bloomberg News at vise stigende rålagrebeholdninger.

En tønde af den amerikanske WTA-olie koster en time før børsåbningen i USA 38,62 dollar, hvilket svarer til et fald på knap 2 pct. siden mandagens lukkepris. Det er samtidig femte handelsdag i træk med fald i prisen på WTA-olien.

Det er dog ikke kun det fornyede olieprisdyk, som optager markedets aktører. Investorerne afventer nemlig også, at chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, tirsdag aften dansk tid holder tale for Economic Club i New York.

- Korrektionen i oliepriserne opvejer enhver optimisme om økonomien på markederne. Investorerne vil også forvente en lidt mere stram tone fra Yellen. Selv om sandsynligheden for en renteforhøjelse i april er næsten nul, er mange på udkig efter yderligere to renteforhøjelser inden udgangen af året, siger Pedro Ricardo Santos, der er mægler for X-Trade Brokers, til Bloomberg News.

Den amerikanske centralbank, Federeal Reserve, har ind til videre ikke hævet renten i år. Til gengæld indikerede Janet Yellen på et pressemøde oven på centralbankens seneste møde i marts, at der vil blive foretaget to hævninger i løbet af 2016. Tidligere var der lagt op til i alt fire renteløft i 2016.

Det tredje, markedet holder øje med forud for åbningen af aktiehandlen tirsdag, er en opgørelse over den amerikanske forbrugertillid i marts, som offentliggøres en halv time, efter at der er åbnet for handlen på Wall Street. Her venter økonomerne ifølge data indsamlet af Bloomberg, at indekset stiger til 94,0 for marts fra 92,2 måneden før.

Selskabsspecifikt kan der i tirsdagens handel komme fokus på blandt andet Apple, efter at det amerikanske justitsministerium har valgt helt at droppe et højprofileret sagsanlæg mod it-giganten. Tirsdag blev et planlagt retsmøde, som Apple var indkaldt til, aflyst, efter at de føderale myndigheder oplyste, at de tilsyneladende havde fundet en metode til at få åbnet en iPhone - tilhørende en afdød terrorist - uden Apples hjælp. Retsmødet skulle ellers netop afgøre, om Apple kunne tvinges til at yde hjælp til myndighederne.

Apple-aktien falder 0,2 pct. til 105 dollar i det amerikanske formarked.

Yahoo kan også påberåbe sig investorernes opmærksomhed, efter at den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal har rapporteret, at internetkoncernen har bedt potentielle købere at fremsætte indledende tilbud på Yahoos kernedivision, Web, og dets asiatiske aktiviteter senest 11. april.

Yahoo-aktien stiger 0,5 pct. til 35,40 dollar forud for børsåbningen.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk