Aktier: Wall Street glider sammen med olieprisen

Prisen på olie har taget et dyk hen over påsken, og også de amerikanske aktier lader til at glide sammen med den sorte råvare, kort efter at der er åbnet for handel på Wall Street.

Foto: BRENDAN MCDERMID

De toneangivende indeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, falder alle med 0,3 pct.

Den negative åbning kommer, for det første fordi prisen på råolie er gledet den seneste håndfuld dage forud for den ugentlige opgørelse over de amerikanske olielagre. De forventes af markedet ifølge Bloomberg News at vise stigende rålagrebeholdninger.

En tønde af den amerikanske WTA-olie koster kort efter børsåbningen i USA 38,22 dollar, hvilket svarer til et fald på 2,7 pct. siden mandagens lukkepris. Det er samtidig femte handelsdag i træk med fald i prisen på WTA-olien.

Det er dog ikke kun det fornyede olieprisdyk, som optager markedets aktører. Investorerne afventer også, at chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, tirsdag aften dansk tid holder tale for Economic Club i New York.

- Korrektionen i oliepriserne opvejer enhver optimisme om økonomien på markederne. Investorerne vil også forvente en lidt mere stram tone fra Yellen. Selv om sandsynligheden for en renteforhøjelse i april er næsten nul, er mange på udkig efter yderligere to renteforhøjelser inden udgangen af året, siger Pedro Ricardo Santos, der er mægler for X-Trade Brokers, til Bloomberg News.

Den amerikanske centralbank, Federeal Reserve, har indtil videre ikke hævet renten i år. Til gengæld indikerede Janet Yellen på et pressemøde oven på centralbankens seneste møde i marts, at der vil blive foretaget to hævninger i løbet af 2016. Tidligere var der lagt op til i alt fire renteløft i 2016.

Det tredje, markedet holder øje med, er en opgørelse over den amerikanske forbrugertillid i marts, som offentliggøres en halv time, efter at der er åbnet for handlen på Wall Street. Her venter økonomerne ifølge data indsamlet af Bloomberg, at indekset stiger til 94,0 for marts fra 92,2 måneden før.

Selskabsspecifikt kan der i tirsdagens handel komme fokus på blandt andet Apple, efter at de amerikanske myndigheder mandag valgte helt at droppe et højprofileret sagsanlæg mod it-giganten. Tirsdag blev et planlagt retsmøde, som Apple var indkaldt til, aflyst, efter at de føderale myndigheder oplyste, at de tilsyneladende havde fundet en metode til at få åbnet en iPhone - tilhørende en afdød terrorist - uden Apples hjælp. Retsmødet skulle ellers netop afgøre, om Apple kunne tvinges til at yde hjælp til myndighederne.

Apple-aktien stiger 0,2 pct. til 105,36 dollar kort tid efter børsåbning.

Yahoo kan også påberåbe sig investorernes opmærksomhed, efter at den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal har rapporteret, at internetkoncernen har bedt potentielle købere at fremsætte indledende tilbud på Yahoos kernedivision, Web, og dets asiatiske aktiviteter senest 11. april.

Yahoo-aktien stiger 0,1 pct. til 35,27 dollar fra handelsstart tirsdag.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk