Aktier: Forventning om udskydelse af rentehop sender asiatiske aktier op

Den seneste tids generelle kursfald på de fjernøstlige aktiebørser er afløst af lige så markante stigninger torsdag.

Den seneste tids generelle kursfald på de fjernøstlige aktiebørser er afløst af lige så markante stigninger torsdag.

En strategisk vending i valutamarkedet med afvikling af lange dollar-positioner har en væsentlig indflydelse på de mange forskydninger, som udsigten til en renteforhøjelse i USA har sendt gennem mange af de asiatiske markeder gennem det sidst års tid.

Mange af disse positioner bliver nu vekslet i takt med, at udsigterne til højere renter fra den amerikanske centralbank, Federal Reserves, side lige så stille fordamper i horisonten.

Så sent som onsdag betegnede Federal Reserves økonomiske tilstandsrapport - Beige Book - væksten som "beskeden" til "moderat", og det blev påpeget, at selv om arbejdsmarkedet "strammede til" i de fleste distrikter, forblev lønstigningerne fortsat afdæmpede og uden tegn på øget prispres.

- Markederne synes at være fanget af likvideringer af amerikanske dollar-positioner. Så længe det foregår, må man forvente, at dollar forbliver under pres, siger valutastrateg Sam Tuck fra ANZ Bank New Zealand i Auckland til Bloomberg News.

I Tokyo opfattes en udskydelse af en amerikansk renteforhøjelse som positiv, trods en styrkelse af den japanske yen. Nikkei-indekset stiger 0,8 pct., mens det bredere Topix-indeks øger 0,9 pct.

De kinesiske investorer ser en mulighed for, at nye privatiseringer er en del af de lempelser, som ventes indført fra officielt hold.

- Der er spekulationer om en bølge af SOE-reformer (State Owned Enterprices, red.). Økonomien er aftagende, og en klar - men udfordrende - måde at støtte økonomien på vil være at fremskynde reformen af de statsejede virksomheder. SOE reformer er fortsat et af de mest solide investeringstemaer, siger aktiehandler Gerry Alfonso fra Senwan Hongyuan Group Co i Shanghai til Bloomberg News.

Spekulationerne sender Shanghai Composite og CSI 300-indekset op med 1,4 pct., mens Hongkongs Hang Seng-indeks ligger med et plus på 2,2 pct.

Blandt de øvrige markeder er der et plus i Sydkoreas Kospi-indeks på 1,2 pct., og Taiex-indekset i Taiwan stiger 1,1 pct., mens Singapores Straits Times-indeks øger 1,0 pct., og Sydneys ASX-indeks står til at lukke med et plus på 0,7 pct.

Ved 6.45-tiden torsdag morgen ligger de amerikanske futures med stigninger på 0,5-0,7 pct.