Aktier: Det amerikanske marked gav sig i utålmodig venten

De amerikanske aktieinvestorer var knap så positive efter weekenden som ved afslutningen af sidste uge, hvor fredagens arbejdsmarkedsrapport blev modtaget med åbne arme.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

I stedet har investorerne haft tid til at sunde sig, og de er så småt er ved at blive utålmodige, når det gælder om at få en afklaring på timingen og omfanget af præsident Donald Trumps løfter om vækstpolitik.

S&P 500-indekset sluttede mandag med et tab på 0,2 pct. i 2292,56. Det tunge Dow Jones-indeks faldt 0,1 pct. til 20.052,42, mens Nasdaq-papirerne klarede sig med et minus på under 0,1 pct. til 5663,55.

»Investorerne søger en retning og følger samtidig udviklingen i Det Hvide Hus tæt. Når markedet tager sig en pause, betyder det, at investorerne bliver mere rationelle og afventer konkrete beviser på det, som har fået aktiemarkedet til at stige efter valget,« siger porteføljemanager Albert Brenner fra Peoples Wealth Management i Connecticut til Reuters.

Tirsdag morgen er børserne i Asien generelt negative med Tokyo i front. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med små udsving tæt på nul.

STOR OVERVÆGT AF SEGMENTER MED TAB

Der var tab i hele 9 af de 11 undergrupper i S&P-indekset. Værst gik det ud over energiaktierne, der sluttede dagen med et kursfald på 0,9 pct. tæt fulgt af telesektoren på 0,8 pct.

De tunge olieselskaber som Exxon og Chevron faldt begge op mod 1 pct. i takt med, at oliepriserne vendte den tunge ende nedad.

Kun it-aktierne og industripapirerne kunne vise positive takter. For it-selskabernes vedkommende var det Apple og Facebook, der med stigninger på henholdsvis 0,9 pct. og 0,8 pct. holdt hånden under markedet, mens flyselskaberne i industrisegmentet generelt havde en god dag på grund af de faldende oliepriser.

De selskabsspecifikke nyheder var koncentreret omkring blandt andet legetøjsproducenten Hasbro, hvor Disney-figurer, skumpistoler og modellervoks trak omsætningen op over 5 mia. dollar for første gang. Indtjeningen overgik selv de mest optimistiske analytikere, og det gav et kurshop i Hasbro-aktien på ikke mindre end 14 pct.

Til gengæld var der negativ opmærksomhed på juvelerkæden Tiffany. Koncernen skal finde en ny topchef, da Frederic Cumenal er trådt tilbage - ifølge CNN Money på grund af elendige finansielle resultater. Hans midlertidige efterfølger er bestyrelsesformand Michael Kowalski, der tidligere har siddet i direktørstolen i selskabet. Aktien faldt 2,5 pct.

Efter børstid fremlagde den amerikanske tøjkæde Gap de sammenlignelige salgstal for januar, der samtidig er afslutningen på det forskudte fjerde kvartal.

Den problemramte koncern havde stigende omsætning i kalenderårets første måned, og også det forskudte fjerde kvartal endte med en samlet stigning. Det er det første positive kvartal for tøjkoncernen i adskillige år. Aktien steg 2,3 pct. i eftermarkedet.

Ligeledes efter børstid var der kvartalsdata fra mediekoncernen 21st Century Fox. Selskabet, der er ved at overtage britiske Sky, kunne ikke leve op til forventningerne i andet kvartal af regnskabsåret. Aktien faldt 1,1 pct.