Ny amerikansk udenrigsminister får milliardbeløb for at kvitte jobbet

Tidligere Exxon-topchef, Rex Tillerson, der er udpeget som ny amerikansk udenrigsminister, modtager 180 millioner dollar, når alle de finansielle bånd til olieselskabet klippes for at imødegå interessekonflikter.

Tidligere Exxon-topchef Rex Tillerson er udpeget til posten som amerikansk udenrigsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Joshua Roberts / Reuters

180 mio. dollar - svarende til knap 1,3 mia. danske kroner - er snart på vej ind på udbetalingskonto hos den formentlig kommende amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson.

Pengene kommer fra olieselskabet Exxon, hvor Tillerson indtil 31. december var bestyrelsesformand. Dermed kappes alle finansielle bånd til hans tidligere virke, og det er et led i forsøget på at undgå eventuelle interessekonflikter på hans nye post.

Tillerson er nemlig på mange måder nærmest synomym med Exxon. Han begyndte i et job som produktionsingeniør, bevægede sig op og overtog i 2006 topposten i firmaet - i alt 40 år er det blevet til i selskabet.

Lige siden han blev udpeget som USAs kommende udenrigsminister har der således også været spekuleret i, om han vil pleje egne interesser.

Tillerson stod allerede til at trække sig tilbage i marts, men datoen blev fremskyndet, da han blev nomineret som udenrigsminister af USAs kommende præsident Donald Trump.

Hele arrangementet med at kappe båndene bliver dog først udløst, når Rex Tillerson officielt bliver udpeget.

De 180 mio. dollar bliver rent praktisk sat ind i en fond, som over ti år skal udbetale pengene, svarende til, at Tillerson havde beholdt sin oprindelige Exxon-kontrakt.