Aktier: Den grønne bølge fortsætter

Genrejsningen fortsætter onsdag på det danske aktiemarked - og på de øvrige europæiske børser - efter de store fald fredag og mandag efter den britiske folkeafstemning, hvor der som bekendt var flertal for "brexit".

Foto: Nasdaq Copenhagen.
Læs mere
Fold sammen

Efter at alle C20-aktierne tirsdag sluttede i plus, så "begrænser" den positive stemning sig onsdag til 19 af de 20 aktier i indekset, som ved 11.30-tiden ligger 1,4 pct. højere i 981,37 efter en stigning tirsdag på 2,6 pct. Før det britiske afstemningsresultat lå C20 i 1023.

Den positive udvikling kan skyldes mindsket frygt for konsekvenserne af et britisk exit fra EU. Hos Nordea, som ser en 70 pct. sandsynlighed for, at briterne rent faktisk ender med at forlade fællesskabet - og altså 30 pct. sandsynlighed for at de bliver - venter cheføkonom Helge J. Pedersen kun minimal påvirkning på global økonomi.

- I vores basisscenarie kan brexit reducere global vækst med 0,1-0,2 pct. over de kommende år sammenlignet med en situation med fortsat EU-medlemskab. Så et brexit vil på ingen måde skubbe verdensøkonomien ind i en ny recession, skriver Helge J. Pedersen i en kommentar.

I toppen af det danske eliteindeks ligger ved middagstid biotekselskabet Genmab med en stigning på 3,1 pct. til 1149 kr. - uden at der er nyt fremme om selskabet. Herefter følger Lundbeck med en stigning på 2,9 pct. til 245,60 kr.

Medicinalselskabet Novo Nordisk kan ikke helt holde trit med sine to branchekolleger i indekset og stiger blot 0,4 pct. til 349,00 kr., selv om selskabet ifølge Berlingske Business har vundet et langstrakt patentslagsmål, der i første ombæring så ud til at stække Novos blødermedicin i USA.

Den amerikanske konkurrent Baxalta havde stævnet Novo Nordisk for krænkelse af en række patenter, men en dommer i den amerikanske handelskommission er vendt på en tallerken til fordel for det danske medicinalselskab.

Yderligere har en komité under den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA tirsdag anbefalet en godkendelse af diabetespillen Jardiance, som medicinalselskaberne Eli Lilly og Boehringer Ingelheim står bag, og som konkurrerer mod Novos Victoza. Det kan rent faktisk være positivt for Novo, vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

- Er Lilly med Jardiance i stand til at overbevise FDA - og der er noget, der tyder på, selv om afstemningen var meget tæt - om at få udvidet sin indlægsseddel, så er vejen også banet for, at Novos diabetespille Victoza kan opnå den samme påskrift, pointerer Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

Den eneste aktie i C20, der ligger i minus, er FLSmidth, der har fået sænket sit kursmål til 190 kr. fra 210 kr. hos finanshuset Goldman Sachs, mens anbefalingen af ingeniøraktien fortsat er "neutral". Ved middagstid ligger aktien 0,8 pct. lavere i 236,30 kr.

Tryg, der stiger 1,1 pct. til 117,00 kr., har endvidere fået sit kursmål reduceret til 119 kr. fra 131 kr. hos storbanken HSBC, der fortsat anbefaler "hold" af aktien. Samtidigt sænker Barclays sit kursmål for forsikringsaktien til 140 kr. fra 157 kr. med den uændrede anbefaling "overvægt".

Smykkeselskabet Pandora, der stiger 2,5 pct. til 899,50 kr., får kursmålet løftet til 1052 kr. fra 1038 kr. hos Goldman Sachs, mens anbefalingen af aktien er uændret "neutral".

Medicovirksomheden Coloplast, som går 2,3 pct. frem til 489,30 kr., har fået genoptaget dækningen af svenske SEB med en anbefaling, der lyder på "hold". Det fremgår af data fra Bloomberg. Kursmålet lyder på 500 kr.

Blandt sidepapirerne kommer der onsdag regnskab for fjerde kvartal af regnskabsåret 2015/16 fra malervirksomheden Flügger. For hele regnskabsåret venter selskabet en omsætning på cirka 1800 mio. kr. og et EBIT-resultat på omkring 25 mio. kr. med en elastik på 5 mio. kr. i begge retninger. Aktien er endnu ikke handlet onsdag.