Aktier: Igen grønt over hele linjen i C20

Det danske aktiemarked fulgte onsdag solide stigninger i resten af Europa, hvor aktierne dermed fortsatte genrejsningen fra tirsdag efter de store fald de foregående to dage efter den britiske afstemning om brexit.

Læs mere
Fold sammen

For anden i træk steg samtlige aktier i det danske C20 Cap-indeks, der endte 2,9 pct. højere i 995,30 efter en stigning tirsdag på 2,6 pct. - men et samlet fald på ca. 8 pct. de foregående to dage. Trods de seneste dages optimisme er der dermed fortsat lidt vej op til niveauet 1023, som C20 lå i forud for det britiske afstemningsresultat.

- De europæiske aktiebørser åbnede højere efter pæne stigninger på det amerikanske aktiemarked tirsdag, hvor en stigende forbrugertillid var med til at løfte stemningen. Men underliggende er der altså fortsat stor usikkerhed efter den britiske afstemning om udtræden af EU, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank til Ritzau Finans.

Han noterer, at telekommunikation og forsikringsaktier er nogle af de sektorer, der klarer sig godt i tirsdagens handel. Herhjemme var det dog A.P. Møller-Mærsk-aktierne, der var blandt de mest stigende aktier i C20-indekset med en stigning til selskabets B-aktie på 4,6 pct. til 8615 kr.

- Jeg tror, at det er break-up-potentialet, som investorerne igen kigger på, og som får aktien til at stige, efter at der tirsdag var historien om den tabte kontrakt for Maersk Oil i Qatar, siger Mads Zink, som ser et yderligere stigningspotentiale, hvis selskabet gennemfører en opsplitning.

Genmab lå dog helt i toppen af C20 med en stigning på 5,0 pct. til 1170 kr., uden at der var nyt fremme om selskabet.

Den positive udvikling på markedet generelt kan skyldes mindsket frygt for konsekvenserne af et britisk exit fra EU. Hos Nordea, som ser en 70 pct. sandsynlighed for, at briterne rent faktisk ender med at forlade fællesskabet - og altså 30 pct. sandsynlighed for at de bliver - venter cheføkonom Helge J. Pedersen kun minimal påvirkning på global økonomi.

- I vores basisscenarie kan brexit reducere global vækst med 0,1-0,2 pct. over de kommende år sammenlignet med en situation med fortsat EU-medlemskab. Så et brexit vil på ingen måde skubbe verdensøkonomien ind i en ny recession, vurderer Helge J. Pedersen.

KONKURRENTNYHED TIL NOVO

Medicinalselskabet Novo Nordisk fulgte nogenlunde markedet op med en stigning på 2,2 pct. til 355,10 kr. efter skriverier i Berlingske om, at selskabet har vundet et langstrakt patentslagsmål, der i første ombæring så ud til at stække Novos blødermedicin i USA.

Den amerikanske konkurrent Baxalta havde stævnet Novo Nordisk for krænkelse af en række patenter, men en dommer i den amerikanske handelskommission er vendt på en tallerken til fordel for det danske medicinalselskab.

Yderligere har en komité under den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA anbefalet en godkendelse af diabetespillen Jardiance, som medicinalselskaberne Eli Lilly og Boehringer Ingelheim står bag, og som konkurrerer mod Novos Victoza. Det kan rent faktisk være positivt for Novo, vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

- Er Lilly med Jardiance i stand til at overbevise FDA - og det er der noget, der tyder på, selv om afstemningen var meget tæt - om at få udvidet sin indlægsseddel, så er vejen også banet for, at Novos diabetespille Victoza kan opnå den samme påskrift, pointerer Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

FLSmidth lå længe til at lukke i minus men rejste sig sidst på dagen og endte 1,1 pct. højere i 241 understøttet af stigende råvarepriser. Finanshuset Goldman Sachs sænkede ellers kursmålet for FLS-aktien til 190 kr. fra 210 kr. men fastholdt anbefalingen "neutral".

NY KONTRAKT TIL NNIT

Blandt de mindre papirer var der godt nyt fra NNIT, der har indgået en femårig aftale til et mellemstort, tocifret millionbeløb med Ambu om outsourcing af firmaets it-infrastruktur til NNIT. Det var med til at løfte aktien med 5 pct. til 220,50 kr.

Derudover bød dagen på årsregnskab fra malervarekoncernen Flügger, hvis driftsresultat faldt til 20,9 mio. kr. i 2015/16 fra 65 mio. kr. året før. I det indeværende regnskabsår, 2016/17, venter Flügger igen fremgang i både toplinje og drift.

Selskabet sigter således efter en nettoomsætning i størrelsesordenen 1,9 mia. kr. samt et driftsresultat (EBIT) på omkring 70 mio. kr. Flüggers aktie sluttede dagen med en stigning på 2,1 pct. til 360 kr.

STRIBE AF ANALYSEÆNDRINGER

Analytikere var også ude med opdaterede kursmål på flere aktier. Tryg, der steg 2,1 pct. til 118,10 kr., fik sit kursmål reduceret til 119 kr. fra 131 kr. hos storbanken HSBC, der fortsat anbefaler "hold" af aktien.

Samtidigt sænkede Barclays sit kursmål for forsikringsaktien til 140 kr. fra 157 kr. med den uændrede anbefaling "overvægt". Smykkeselskabet Pandora, der steg 3,4 pct. til 908 kr., fik sit kursmål løftet til 1052 kr. fra 1038 kr. hos Goldman Sachs, mens anbefalingen af aktien er uændret "neutral".

Endvidere fik medicovirksomheden Coloplast, som endte 3,7 pct. højere i 495,80 kr., genoptaget dækningen hos svenske SEB med anbefalingen "hold" og et kursmål på 500 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk