Aktier: Åbner som en blandet pose bolsjer inden weekenden

De amerikanske aktiemarkeder har taget hul på julis sidste handelsdag som en blandet pose bolsjer, hvor der både er fald og stigninger ved børsåbningen.

Fredag åbner det teknologitunge Nasdaq-indeks 0,3 pct. højere, mens S&P 500-indekset åbner omkring nulpunktet, og Dow Jones-indekset dykker med 0,2 pct.

En time før børsåbningen på Wall Street var der et par nøgletal fra mulighedernes land, som så ud til at tage lidt af optimismen fra markedsaktørerne.

Den optimisme, der var på de europæiske aktiemarkeder, ud på formiddagen og først på eftermiddagen har i hvert fald ikke fundet vej over Atlanten, hvor der er landet et par skuffende nøgletal.

Især den første opgørelse over BNP-væksten i USA i andet kvartal skuffede. Den viste, at den amerikanske økonomi blot voksede med 1,2 pct. i forhold til første kvartal, mens økonomerne ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg havde ventet en vækst på 2,5 pct.

Senere fredag bliver der også offentliggjort tal for Chicago PMI og University of Michigans endelige forbrugertillidsindeks for juli.

IT-GIGANTER I FOKUS

Fra selskabsfronten er det Google og Amazon.com, der løber med opmærksomheden.

Verdens største søgemaskine, Google, har kunnet notere fremgang på både top- og bundlinje. Det viser moderselskabet Alphabets regnskab for andet kvartal, der blev fremlagt torsdag aften dansk tid.

Alphabet-aktien stiger med 0,6 pct. i den indledende handel.

Også Amazon fortsætter med at vise fremgang. Samtidig er internetforhandleren blevet bedre til at tjene penge på sit salg, idet resultatet blev ganget omkring ni gange. Det viser regnskabet for andet kvartal, der blev fremlagt torsdag aften dansk tid.

Amazon-aktien løftes med 2,2 pct.

Knap så godt går det for oliegiganten Exxonmobil, der er presset på indtjeningen af den lave oliepris. Og tilbagegangen er væsentlig større, end der på forhånd var frygtet. Det fremgår af oliekoncernens regnskab for andet kvartal, som blev offentliggjort en times tid før fredagens børsåbning.

Exxonmobil-aktien falder med 0,8 pct.

/ritzau/FINANS