Københavns kommune arrangerer nødpasning

Blokaderamte børn og forældre kan i nødstilfælde få hjælp fra kommunen i dag, men hvis der kommer 20.000 børn, der har brug for pasning, bliver det selvfølgelig svært, siger sekretariatschef i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning.

Københavns Kommune vil i dag forsøge at arrangere nødpasning for de forældre, der har børn på de blokaderamte institutioner. Det vil ske ved i de enkelte tilfælde at lave konkrete aftaler om pasning med de af kommunens institutioner der ikke er blokaderamt.

»Vi vil gøre vores bedste, men situationen er selvklart noget uvis. Og hvis der er en enkelt forælder, der absolut skal med morgenflyveren til Helsinki, kan vi nok godt klare det. Hvis der derimod er 20.000 børn der har brug for pasning, bliver det selvfølgelig svært,« siger sekretariatschef i Københavns Kommunes Børne og Ungdomsforvaltning Laila Kildesgaard til Berlingske Tidende.

Forældre med behov for nødpasning bedes henvende sig til lederen på barnets institution.

I øjeblikket har kommunen en aftale med de otte distrikter i forvaltningen om tidligt fra morgenstunden at indrapportere blokader, der medfører institutionslukninger. Hvilke institutioner, der er tale om vil man kunne finde ud af fra omkring klokken 6.00 ved at klikke sig ind på hjemmesiden www.kk.dk/blokader.

Onsdag var tusindvis af utilfredse forældre, ansatte i institutioner og sågar børnene selv på gaden for at udtrykke bekymring over de forventede besparelser på institutioner i Københavns kommune.

Ved indfaldsveje og trafikale knudepunkter overalt i byen tog demonstranterne opstilling under slagordet: »Vis dit hjerte.«

Tina Malene Hansen har flere kasketter på til morgenens aktion. Hun er pædagog, forælder og fællestillidsmand i den pædagogiske fagforening, LFS.

»Vi håber, at Københavns borgere får øjnene op for, at vi har nogle bidrag til børn i byen her, som vi ikke kan skære mere i. Politikerne har selv nævnt, at de godt er klar over, at de har skåret ind til benet. Nu er de begyndt at skære i benet, og så kan man ikke gå.«

Hun peger på, at der er fælles fodslag blandt forældre og ansatte i institutionerne.

»Vi er blevet en stor sammenholdt gruppe, og det er en fed fornemmelse. Vi vil appellere til folks fornuft. Vi bor i en by, der har god økonomi, og så undrer det os meget, at de vil skære igen. Derfor opfordrer vi københavnerne til at vise deres hjerte. »

Annette Sørensen er pædagog på fritidshjemmet Lumholt Villa. Hun ville gerne give stof til eftertanke for morgentrafikanterne. »Vi håber, at folk vil sætte sig ind i de her nedskæringer og huske, at det her kan gå ud over deres børnebørn, hvis de en dag skal være bedsteforældre.«

Flere aktioner på vej
Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger var Københavns børne- og ungdomsborgmester, Bo Asmus Kjeldsgaard (SF) bekymret over udsigten til forældreprotester i forbindelse med ventede besparelser på skoler og institutioner. Den bekymring blev således indfriet utallige steder i den københavnske morgen.

Der er varslet flere og mere omfattende aktioner i dag og i morgen. Ifølge Københavns Forældre Organisation vil en stort antal institutioner blive blokeret begge dage.