Kim Larsen-biografi lå under flest danske juletræer i 2018

Boghandlerne kan efter 2018 gøre status efter er glimrende julesalg, hvor særligt biografier har været det store hit.

Bogen om Danmarks afdøde nationalskjald har været julens største sællert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

I detailhandlen gøres regnskabet nu op efter en jul, der for mange desværre har været skuffende. Mest bemærkelsesværdigt har legetøjsbranchens grand old man, Fætter BR, trukket stikket og erklæret sig konkurs efter et utilfredsstillende julesalg.

Men bogsalget har ikke lidt samme nød som meget af den øvrige detailhandel. Der er intet nyt i, at gode biografier ofte ender under træet juleaften. Og 2018 var et år, hvor vi i Danmark har taget afsked med en række store personligheder. Det har naturligvis medført et øget salg af biografier om både Kim Larsen, Prins Henrik og Troels Kløvedal.

Kim Larsen var julens ubestridte bestseller

Hele landet sørgede over tabet af nationalskjalden Kim Larsen. Han var en person, der havde en særlig plads i danskernes hjerte – næsten alle havde et forhold til ham, uagtet musiksmag.

Det har ifølge både Arnold Busck og Saxo sat et stort aftryk på julens bogsalg. De meddeler samstemmigt, at forfatteren Jens Andersens nyligt udgivne Kim Larsen-biografi, der for længst har rundet de 100.000 eksemplarer i første oplag, har været julens ubestridt største sællert. De præcise salgstal vil de dog ikke oplyse til Berlingske.

De tre bøger, der hos Arnold Busck har solgt bedst, er: »Kim Larsen: Mine unge år« af Jens Andersen, »Min Historie« af Michelle Obama og »Bevægelse« af Susse Wold.

Hos Saxo har de oplevet en stor vækst i salget af biografier gennem hele 2018. Naturligvis særligt i december, da det som gavegiver ofte er nemmere at matche en biografi med modtagerens interesser end en skønlitterær bog.

Deres bestseller i løbet af julen var ikke overraskende også Jens Andersens Kim Larsen-biografi. Den er efterfulgt af Hella Joofs »Dage med mildhed, modgang og mirakler,« der med sine tekster til hver af det kommende års 365 dage også er et oplagt valg som gave.

Fransk kogekunst og Lykke-Per

Men det er ikke kun biografier, der har klaret sig godt gennem julen. Kogebøger er også altid et hit som gaveidé.

Julebogsalget har hos Arnold Busck båret præg af, at sous vide-maskiner med dertilhørende vakumpakkere har fundet vej til mange danske køkkener.

Sous vide-bøger er de kogebøger hos Arnold Busck, der er blevet langet mest over disken stærkt efterfulgt af kogebøger fra de evigt populære Jamie Oliver og Claus Meyer.

I den skønlitterære verden er salget også gået godt. Hos både Arnold Busck og Saxo har alle de forskellige varianter af klassikeren »Lykke-Per« fået en stærk genopstandelse. Naturligvis hjulpet godt på vej både af Bille August-filmen og nu også TV-serien baseret på den delvist selvbiografiske roman af Henrik Pontoppidan. Hos Saxo er salget af »Lykke-Per« steget med hele 500 procent.

Hos Saxo har de oplevet store regionale forskellige på tredjepladsen for julens bestsellere.

I Jylland er det Morten Albæks »Ét liv, én tid, ét menneske,« hos fynboerne Peter Nygaards seks kilos moppedreng af en bog »Formel 1,« på Sjælland er Michelle Obamas selvbiografi, »Min Historie«, på tredjepladsen. Mens det på solskinsøen, Bornholm, er den nu afdøde Nedim Yasars biografi, »Rødder«, af Marie Louise Toksvig.