Vrede, finske fugle udpeger nyt angrebsmål

Efter flere års op- og nedture går mobilspilproducenten Rovio nu efter at komme på børsen med sine »Angry Birds«.

De vrede, finske fugle, som skydes af sted i mobilspillet »Angry Birds«, skal nu ud på sin hidtil største rejse. Arkivfoto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er lige så vrede, som de altid har været, men nu har de finske fugle udset sig et nyt angrebsmål: De går efter børsen.

Rovio Entertainment er ophavsmand til det stadig populære mobilspil »Angry Birds«, som siden er blevet til film, plysdukker og alskens produkter. Selskabet vil nu børsnoteres oven på et godt 2017, hvor både salget og overskuddet i 1. halvår igen er gået op.

Næsten 15 milliarder kroner i udsigt

Lige nu står Rovio og de vrede fugle til at kunne få hæftet en prisseddel på omkring to milliarder euro eller 14,8 milliarder kroner på sig, lyder vurderingen over for den amerikanske finansavis Wall Street Journal, selv om det er gået voldsomt op og ned for selskabet, der er stiftet i 2003. Og det bliver Kaj Hed, som er onkel til Rovios medstifter Niklas Hed, der som majoritetsaktionær vil kunne score den største bid af kagen. Han ejer omkring 70 procent af selskabet.

I 2011 var »Angry Birds« på højdepunktet af sin succes og var blevet et verdenshit. Dengang var det på tale at blive børsnoteret i New York, men Kaj Hed vil gerne bevare selskabets nordiske rødder, og derfor går man nu efter børsen i Helsinki.

Rovio omsatte i 2. kvartal for over 85 millioner euro (632 millioner kroner), hvoraf de omkring 60 millioner er indtjening fra spillene. Resten er salg af rettigheder til figurerne.

Det går op og ned

Markedet for mobilspil omsatte i 2016 på verdensplan for omkring 625 milliarder kroner, og en mulig børsnotering af Rovio bliver derfor samtidig en lakmusprøve på, hvor stor tilliden til, at mobilspilbølgen holder, egentlig er.

Kinesiske Tencent købte i 2016 det andet store, finske mobilspilselskab Supercell med 200 ansatte for lidt over 62 milliarder kroner, mens spilgiganten Activision Blizzard til gengæld overtog det svenske successelskab bag »Candy Crush«, King Digital Entertainment, til en pris, der lå langt under kursen, da King blev børsnoteret.

»Angry Birds« blev lanceret i 2009 men fik sit store gennembrud i 2011.